Cathelijne van den Bercken

chinese kool met nasi goreng

Afgelopen week kreeg ik bij de groentebestelling een extra Chinees kooltje. Omdat degene die ik besteld had wat kleinuitgevallen was. Ik gebruik ze voor een goedgevulde nasi goreng. In het Indonesisch wordt ‘nasi’ vertaald als ‘rijst’. Dus gekookte rijst is ‘nasi’. Het woord ‘goreng’ wordt vertaald als ‘gebakken’. Nasi goreng is dus gebakken rijst.
Chinese five spice bestaat uit peper, anijs, venkel, kruidnagel en kaneel. Het geeft een typisch zoet scherp smaakje aan Aziatische gerechten. Ik gebruik het vaak als ik gehakt bak bij rijst of noodels.

20121202-000825.jpg

voor 4 personen:
1 grote ui, in grove stukken
1 puntpaprika, in kleine stukjes
1 grote Chinese kool of 2 kleine, in de lengte 2x doorgesneden en dan in reepjes
1 winterpeen, in halve schijfjes
250 gram gehakt
1 theel. Chinese five spice (vijfkruidenmix)
3 teentjes knoflook, fijngemaakt in de knoflookpers
2 eetl. oestersaus
2 eetl. ketjap asin (zoute ketjap)
2 eetl. vissaus
1 theel. sambal oelek
1 eetl verse bieslook, fijngeknipt
1/4 theel. zout
300 g rijst
kokosolie


20121202-000955.jpg

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de wortel in 5 min. beetgaar.

Meng de knoflook en het five spice met het zout door het gehakt.

Roerbak de ui met paprika in wat olie op hoog vuur 5 min. Zet de groente apart in een kom.

Doe een beetje olie in de pan. Bak het gehakt totdat het gaar is. Doe het gehakt bij de ui en paprika in de kom.

Doe weer een beetje olie in de pan. Roerbak de rijst met de oestersaus, ketjap en vissaus totdat de rijst goed doorgewarmd is.

Voeg de kool toe en bak nog 5 min.

Als laatste doe je de ui, de paprika en het gehakt erbij en warm je het door. Bestrooi met wat verse bieslook of lente-ui. Serveer meteen.

2 Responses to chinese kool met nasi goreng

  1. Renske schreef:

    De nasi was goed gelukt en erg lekker!! F (bijna 3) zei ‘lekker eten, mama. Heeeeeerlijk!’ Een beter compliment kun je niet krijgen toch ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be