Cathelijne van den Bercken

citroenkoekjes

Koekjes zijn bij mij nooit goed gelukt. Of ze waren verbrand, of ze bleven slap en taai. Totdat ik dit recept van Lemon Crinkle Cookies via Pinterest tegenkwam. Het zijn inderdaad echt award winning cookies! Ik ben niet zo’n koekjesmens. Geef mij maar liever een stukje fruittaart. Daarom maakt de citroensmaak in deze koekjes mij extra blij. Lekker fris!
Het originele recept heb ik een beetje aangepast. Ik doe er minder suiker in en ik heb de Amerikaanse maateenheden omgezet naar metrische eenheden.

Voor zo’n 25 koekjes
75 g zachte roomboter
90 g fijne suiker
2 theel. vanillesuiker (ik heb een pot met fijne suiker waar ik overgebleven vanillestokjes in bewaar)
1 ei
1 theel. citroenschil, fijn geraspt
1 eetl. citroensap
1/2 theel. zout
1/2 theel. bakpoeder
1/4 theel. dubbelkoolzure soda
180 g bloem
poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een bakplaat met wit of lichtgekleurd bakpapier en vet het papier in met roomboter.

Klop de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Klop het ei, de citroenrasp en de citroensap door het botermengsel totdat het ei goed opgenomen is door de boter.

Roer er voorzichtig en kort alle droge ingredienten doorheen totdat alles net goed gemengd is. Kort is belangrijk omdat je koekjes anders taai worden in plaats van knapperig.

Strooi een laag poedersuiker uit op een groot bord. Schep een theelepel deeg op je hand en rol er een balletje van.

Rol dit balletje door de poedersuiker en leg het op de bakplaat. herhaal deze stap met de rest van het deeg. Hou er rekening mee dat de koekjes minstens 2x zo veel oppervlakte in gaan nemen.

Bak de koekjes 9-11 minuten* of totdat de onderkant van de koekjes bruin begint te worden. De koekjes moeten er mat uitzien, niet glanzend. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes 3 minuten afkoelen voordat je ze overbrengt op een afkoelrekje.

*Als je donker bakpapier gebruikt, bak de koekjes dan 2 minuten korter.

2 Responses to citroenkoekjes

  1. Thee met Aimée schreef:

    Hoi Cathelijne,

    Het zijn inderdaad heerlijke koekjes! Ik was ze ook op Pinterest tegengekomen, en jouw blogpost scheelde mij weer omrekenen :)
    Dankjewel!

    – Aimée

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be