Cathelijne van den Bercken

crema di zucca

Heerlijk puur recept voor pompoencrème. Ik heb het gegeten als voorgerecht in een geweldig restaurant in het Italiaanse dorpje Minori aan de schilderachtige Amalfikust. Het was oktober. Voor Nederlandse begrippen een heerlijke warme nazomer met wel al rijpe pompoenen.
Voor dit recept heb ik een kleine groene pompoen genomen. De binnenkant is geel en iets sappiger dan de kleine oranje pompoenen die je overal in de supermarkten ziet. In plaats van water kun je ook wat zelfgetrokken bouillon toevoegen. Let dan wel op dat je er tijdens het koken geen zout meer bij doet want je bouillon bevat al zout. En het is dan geen vegetarische versie meer.

1 kleine groene pompoen van ongeveer 1 kg, geschild, ontpit en en stukken gesneden
2 uien, fijngesneden
3 teentjes knoflook, grof gesneden
olijfolie
grijs zeezout
peper

Fruit de ui en knoflook zachtjes in de olijfolie. Als de uien na een paar minuten glazig zijn geworden kun je de pompoen erbij doen. Warm de pompoen even een paar minuten door.

Voeg een beetje water toe zodat de helft van de pompoenstukken onder water staat. De rest stoomt gaar. Voeg wat zout en peper toe. Laat de pompoen met deksel op de pan een half uur tot drie kwartier zachtjes koken totdat de pompoen gaar is.

Pureer de pompoen met een staafmixer glad. Breng verder op smaak met zout en peper. Serveer de pompoencrème zo of bestrooi de pompoencrème vlak voor het serveren met wat verse bieslook.

2 Responses to crema di zucca

  1. mieke schreef:

    vandaag een lichtgroene pompoen gegeten , heerlijk zoet wel moeilijk te schillen . heb er soep van gemaakt met uien en knoflook , ik heb dus jouw recept als leidraad gebruikt maar wat andere kruiden toegevoegd: rozemarijn , verse gember en currypoeder en een beetje mdme jeanet (erg heet , oppassen dus ) en nog een flinke scheut sojacuisine ,op het laatst verse koriander toegevoegd -niet mee laten koken –
    ik maakte de soep altijd van een oranje pompoen , maar deze grijs groene (lichtblauw ? ) is stukken lekkerder.In het vervolg ga ik deze pompoen meer zoeken in winkels.
    Hij is lang houdbaar denk ik , want ik had hem al 3 weken buiten liggen en omdat het ging vriezen en ik binnen geen bewaarplek heb ben ik hem maar gaan consumeren , hetgeen mij totaal niet spijt.

    • Cathelijne schreef:

      Klinkt ook erg lekker met jouw kruiden erdoor. Al heb ik persoonlijk gevoelsmatig de voorkeur om gember en rozemarijn niet met elkaar mengen.
      Ik vind de groene vaak ook lekkerder voor in de soep omdat die iets sappiger is.
      In principe zijn pompoenen vanaf de oogsttijd eind september houdbaar tot ergens in mei. Als je ze maar koel legt en niet te veel verplaatst. Ik bewaar ze bij ons onder het huis in de garage. Prima koele plek. Hoe langer je ze bewaard hoe droger en harder de schil wordt. Dan is-ie minder gemakkelijk te schillen. Als je pompoen eerst in de oven roostert, dan kun je de schil eraan laten zitten. Die karameliseert dan lekker. Je kunt de geroosterde pompoen zo eten of daarna verwerken in een soep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be