recepten

duvelspot

Geïnspireerd door Kayotic Kitchen en haar recept van chicken potato peanut stew, had ik vandaag zin in iets met pindasaus uit de slowcooker. Ik heb mijn recept van Javaanse kipsaté wat aangepast. En zo ontstond deze versie van duvelspot.
Mijn slowcooker heeft een inhoud van 3,3 liter en is met deze hoeveelheid ingrediënten voor 3/4 gevuld.

Ik gebruik meestal ronde schijven palmsuiker, te koop bij de toko. Ze zijn vrij hard, maar smelten als ze mee verwarmd worden in een vloeistof. Je kunt ook palmsuiker ook in gemalen vorm kopen, dan zijn het suikerkorrels. Misschien nog wel gemakkelijker in gebruik. Maar ik vind die schijven omhuld met een strookje bamboe zo mooi. En ik vermoed dat ze helemaal onbewerkt zijn.

Bij een goeie toko kun je galangal vers geraspt in een potje kopen. Of koop een stukje wortel en rasp ‘m zelf. Galangalwortel ziet er een beetje uit als gemberwortel. Ook gebobbeld, maar dan met korte stukjes rechte steel eraan. En wat frisser en witter met roze randjes. Een verse galagalwortel kun je goed invriezen.

Kaffir lime leaf (limoenblad) kun je ook kopen bij de toko. Meestal in de vriezer. En ik heb zelf altijd een voorraad in mijn eigen vriezer liggen. Dit moet er echt in, het geeft de saus het zweempje friszuur die het nodig heeft. En het ruikt zo heerlijk als je ermee bezig bent!

voor 6 personen:
600 g kipfilet, in blokjes gesneden
3 zoete aardappelen, in blokjes gesneden
1 grote ui, fijngesneden
2 paprika’s, in stukjes gesneden
5 teentjes knoflook, fijngehakt
2 cm verse galangal (laoswortel), fijngeraspt
6 kaffir lime leaf (limoenblad)
2 eetl. gula djawa (palmsuiker), in stukjes gebroken
2 theel. sambal oelek
5 eetl. pindakaas
5 eetl. ketjap manis
1 eetl. kokosolie
grijs zeezout en peper

Snij de kaffir lime leaf in fijne reepjes. Hiervoor trek je eerst de harde nerf uit het blad. Dan rol je het blad strak op tot een klein sigaartje. Dit is eigenlijk het enige moment in de keuken dat ik mijn grote Thaise hakmes gebruik. Je kunt deze kleine sigaartjes nu heel gemakkelijk tot hele fijne reepjes snijden.

Bestrooi de kip met wat zout en peper. Bak de kip in een koekenpan even aan in de kokosolie totdat de kipstukjes rondom net dichtgeschroeid zijn.
Voeg de ui en paprika toe en bak nog even een paar minuten door.
Doe de knoflook, galangal en kaffir lime leaf erbij en roer even.
Vul de slowcooker met de rest van de ingrediënten, het kipmengsel en een theelepel grijs zeezout en roer alles door elkaar zodat de ingrediënten een beetje verdeeld zijn.
Kook op lage stand 8 uur.
Lekker met pandanrijst en zoetzure groente.

Je kunt varieren met ander groentes zoals wortel of courgette.

You may also like...

2 Comments

  1. Anna says:

    Heerlijk, maar het was behoorlijk dik, dus ik heb 2 kopjes amandelmelk toegevoegd.

  2. Nike Mencke says:

    Een heerlijk en makkelijk recept met ingrediënten die ik nog niet kende. Leuk. Dank!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.