culinaire ontdekkingen

foodswap september 2012 – resultaat

Het resultaat van de foodswap september 2012. En oh wat heb ik een heerlijk pakket ontvangen van mijn swapmaatje @twistvrouwe! Ze zegt dat ze zich door de vroege herfst heeft laten inspireren en ze heeft veel specerijen en verwarmende ingrediënten gebruikt. Met zelfgemaakte etiketten en receptenboekje met handgestempelde herfstbladeren.

1. Iets gemaakt met een ingrediënt uit je eigen tuin/balkon, bijvoorbeeld iets gemaakt met je tuinkruiden of iets uit je moestuin.
Kruidenboter met uit haar eigen tuin peterselie, munt en rozemarijn. Ik heb er meteen wat van gebruikt om worstjes in te bakken. Erg lekkere jus!

2. Een streekproduct. Iets dat bij jou in de buurt gemaakt of geteeld wordt. Je mag het ook zelf maken natuurlijk.
Sap van Veluws appeltje, gemaakt van appels die door haar vader geteeld zijn. Met een paar stukjes steranijs en de suggestie om de appelsap op gure dagen op te warmen met wat kruidnagel en anijs. Lijkt me erg lekker!

3. Een zelfgebakken hartig product.
Ze zegt dat ze zeker drie mislukte focaccia’s en nog meer andere broden heeft laten mislukken. Het hartige baksel wilde maar niet en in plaats daarvan heeft ze iets zoets gebakken. Appeltaart van speltdeeg en gezoet met oerzoet. Vind ik helemaal niet erg! Ik hou erg van dingen die van fruit gemaakt zijn.

4. Een saus-achtig gerecht.
Kardemomdressing, met verse sinaasappelsap, olijfolie en kardemom. Ruikt lekker en gaik gauw proberen op de laatste sla die ik nog in de tuin heb staan.

5. Een kruidenmix. Met een recept erbij zodat je swapmaatje weet hoeveel je ervan moet gebruiken.
Speculaaskruiden. Met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en anijs. Bijna dezelfde specerijen als die ik in mijn chai masala heb gedaan. Met een recept voor speculaasjes erbij. Die ga ik maken en ik ga de kruidenmix ook voor cake gebruiken. Gewoon door een basiscake. Of de appeltaart. En omdat @twistvrouwe op mijn teaser-blog reageerde met de mededeling dat zij dezelfde specerijen heeft genomen, wist ik dat zij mijn swapmaatje was.

6. Iets waar je zelf dol op bent en schrijf erbij waarom het één van je favoriete producten is.
Rauwe cacao. Boordevol anti-oxidanten en o.a. magnesium, ijzer, zink en vezels. Verder zorgt de fenylethylamine ervoor dat je je goed voelt. Fenylethylamine is hetzelfde stofje dat ons lichaam produceert als we verliefd zijn. 30 gram cacaopoeder per dag is voldoende om het effect te voelen. Je kunt het over pindakaas, yoghurt of toetjes strooien. En je kunt het aan smoothies of shakes toevoegen.

Mijn swapmaatje voor wie ik een pakket heb gemaakt had maar 1 opmerking: ze is vegetariër. Nou, dat was niet zo moeilijk. Voor @jan10petersen heb ik de volgende dingen gemaakt en verzameld.

1. Iets gemaakt met een ingrediënt uit je eigen tuin/balkon, bijvoorbeeld iets gemaakt met je tuinkruiden of iets uit je moestuin.
In onze ‘achtertuin’ de Oostvaardersplassen staat het bomvol met vlierbessen. Door velen gemeden en door velen bestempeld als het onkruid onder de struiken. Maar ze zijn zo gemakkelijk te plukken en geleren erg goed om jam van te maken. Als extraatje heb ik er ook een flesje vlierbessensiroop bij gedaan. 

2. Een streekproduct. Iets dat bij jou in de buurt gemaakt of geteeld wordt. Je mag het ook zelf maken natuurlijk.
Een van mijn favoriete lokale producten is rauwe honing. Koudgeslingerd door een imker uit de buurt. De honing komt van bijen die in en om de kasten leven van de Stadsboerderij Almere die ligt op het gebied van Stadslandgoed de Kemphaan. Deze honing is najaarshoning, eind september vers geslingerd.
Rauwe honing bevat van nature waardevolle enzymen die niet meer aanwezig zijn zodra de honing verhit is. Wat vaak gebeurt bij supermarkthoning. Rauwe honing uit de buurt bevat ook pollen uit de buurt. Logisch om daarom honing van dichtbij te gebruiken.

3. Een zelfgebakken hartig product.
Brood van tarwemeel, speltbloem en hennepzaad. Bestrooid met diverse zaden (zonnebloem, pompoen, witte sesam, zwarte sesam).

4. Een saus-achtig gerecht.
Honing Mosterd Tijm dressing. Lekker zoet van de rauwe honing, met een beetje pit van de mosterd en een kruidje uit de tuin. Eigenlijk een combi van opdracht 1 en 2. Deze dressing past over alle soorten sla, tomaat en komkommer.

5. Een kruidenmix. Met een recept erbij zodat je swapmaatje weet hoeveel je ervan moet gebruiken.
Chai masala. In India betekent chai thee. Gewoon zwarte thee. Die wordt meestal gedronken met melk en suiker. Een smaakvariatie is kardemom chai. Thee met melk, suiker en kardemom. Of masala chai. Thee met melk, suiker en een mix van verschillende specerijen. Elke marktkoopman heeft z’n eigen masalamix. In Mysore kocht ik op de markt de lekkerste chai masala. Ik heb het recept geprobeerd na te maken en deze versie komt aardig in de buurt.

6. Iets waar je zelf dol op bent en schrijf erbij waarom het één van je favoriete producten is.
Ik heb vele favoriete producten. Toen ik afgelopen week bij de Kweker (delicatessengroothandel) in het Foodcenter in Amsterdam was, ging ik voor mezelf een nieuwe voorraad Vincotto kopen. Het is een zoete azijn die zonder suiker of andere zoetstoffen gemaakt is. Deze Vincotto heeft een aantal jaren gerijpt in eikenhouten vaten en heeft daardoor z’n specifieke smaak gekregen.
Ik doe het vaak cadeau aan mensen omdat het zo’n heerlijk puur en eenvoudig product is. Je hoeft maar een klein scheutje over je salade te doen met wat goeie olijfolie en je hebt een heerlijke dressing. Zelfs mijn kinderen smullen zo van bladsla! 

En natuurlijk de receptuur en achtergrond netjes vormgegeven. Ik ben niet voor niks grafisch vormgever.

You may also like...

1 Comment

  1. Heerlijk, wat een lekkernijen en wat ontzettend leuk!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.