culinaire ontdekkingen

gezond eten met een klein budget? week 4

Dit is de vierde en de laatste week van onze uitdaging om met een beperkt budget zo gezond mogelijk te eten. Ik merk dat het tijd kost om om te schakelen naar kijken wat precies de wekelijkse uitgaven zijn. Na vier weken heb ik het wel redelijk in de vingers en kan ik voor mezelf wel een conclusie trekken. Die conclusie en ideëen op een rij, komen in een apart blog later deze week.
Hier staan de uitgangspunten. En het verslag van de eerste week, de tweede week en de derde week.

zaterdag 1 december 2012

ontbijt: Boterhammen voor iedereen. Ik neem er nog een paar mee in de trein samen met een fles water en mandarijn.

Ik vertrek met de trein naar Deventer. Twee nachten ga ik heerlijk solo weg. Even niet regelen, plannen, zorgen en organiseren. Ik logeer in Bed & Breakfast ‘t Cocon. Een ruim authentiek appartement midden in het oude centrum.
Mijn gerechten hier doen niet mee in het budget. Ik ga wel bijhouden wat de rest van het gezin eet als ik weg ben.

lunch: Er staat voor mij in de koelkast van de B&B een lekkere gemengde salade klaar. En ik had al wat boterhammen in de trein op. Thuis eten ze het vruchtenbrood.

avondeten: Ik ga Portugees uiteten bij Chez Antoinette. Er is een à la carte restaurant en een bodega voor kleine gerechtjes. Ik ga voor de bodega. Heerlijke tapas en een fijne plek om ongestoord in m’n eentje te zitten en mensen te kijken.
Theo en de kinderen eten varkenssaucijzen met gebakken aardappeltjes en veldsla.

tussendoor: Mandarijn, appel, banaan, thee, melk, water.

zondag 2 december 2012

ontbijt: Voor mij staat het ontbijt klaar in de koelkast. Heerlijk, een Bed & Breakfast waar ik niet op een bepaald tijdstip hoef te komen opdraven voor ontbijt. Afbakbroodjes met kaas en eentje met jam. Erbij jus d’orange en thee. Thuis eten ze havermoutpap.

Theo gaat met de kinderen op bezoek bij familie. Daar eten ze voor de lunch pannenkoeken en als avondeten boerenkool uit hun eigen moestuin met braadworst.

lunch: Ik heb erg laat ontbeten en neem als late lunch een pot thee met een heerlijke zelfgemaakte perentaart bij A Taste Of Honey. Een eetcafé met ontzettend lieve mensen in de bediening en een heerlijk sfeervol rommelig retro-interieur.

avondeten: Ik ga uiteten bij Thais restaurant Le Thai Cuisine. Heerlijke Thaise gerechten, met de authentieke smaak zoals ik het ook in Thailand gegeten heb. Ik wil graag verschillende dingen proeven, maar dat kan eigenlijk alleen als je met meerdere personen bent. Op mijn verzoek heeft de kok speciaal voor mij twee kleine hoofdgerechtjes gemaakt.

tussendoor: Thee, pepernoten (die voor me klaar stonden in de B&B), water, mandarijn.

maandag 3 december 2012

ontbijt: De andere helft van wat er gisteren al als ontbijt voor me klaarstond. Thuis eten ze yoghurt met muesli en fruit.

lunch: De kinderen eten bij de gastouder. Ik koop in Deventer een broodje kaas voor onderweg.

avondeten: Ik haal de kinderen in de middag al op bij de gastouder dus daar eten ze geen avondeten.

tussendoor: appel, water, thee.

Ik zet het deeg voor een spelt-tarwebrood klaar zodat het de hele nacht kan rijzen.

dinsdag 4 december 2012

ontbijt: Voor de kinderen havermoutpap. Theo en ik nemen yoghurt met muesli.

lunch: Brood met twee gebakken eieren.

avondeten: De kinderen eten bij de gastouder boerenkool met speklapjes, wat eerder dan dat we normaal gesproken eten. Daarna gaan we op kraamvisite. Het is vlak voor etenstijd, eigenlijk helemaal geen handige tijd om af te spreken. Het gezin dat we bezoeken gaat daarna bij een familielid eten. Wij gaan patat met een kroket eten bij de lokale friettent.

tussendoor: appel, rauwe melk, water.

Ik bestel melk, yoghurt, aardpeer, aardappelen en mandarijnen bij de Hofwebwinkel. Erbij krijg ik gratis een kilo appels. Op aardappelen en mandarijnen worden er erg veel bestrijdingsmiddelen (op aardappelen ook kiemremmers) gebruikt. Ik wil deze het liefst biologisch blijven kopen. Paprika ook, maar die ben ik vergeten te bestellen. Als ze Hollandse hebben, dan koop ik ze op de markt. Aardpeer is heel goedkoop nu.

woensdag 5 december 2012

ontbijt: Voor de kinderen havermoutpap. Theo en ik nemen yoghurt met muesli.

lunch: Brood. Halverwege de middag nog een tosti voor ons allemaal.

avondeten: Vooraf veldsla en kropsla gemengd. Met een dressing van ketjap en een soort van aïoli. Gratis gekregen vorige week bij de Marokkaanse kar op de markt. Niet geweldig hoor. Het is gewoon mayonaise met veel suiker erin en daar wat verse knoflook doorheen. Ik ga ‘m zelf niet kopen.
Daarna pannenkoeken met appelstroop, zelfgemaakte rozenbotteljam, rauwe honing of poedersuiker.

tussendoor: Mandarijn, kiwi, appel, warme chocomel met honing, rauwe melk, thee, water.

Mijn schoonmoeder neemt een lekker stuk Hollandse geitenkaas met fenegriek voor ons mee.

donderdag 6 december 2012

ontbijt: Voor de kinderen havermoutpap. Theo en ik nemen yoghurt met muesli.

lunch: Koude pannenkoeken van gisteren en er was ook nog wat beslag over dus ik bak een paar verse erbij.

Ik ga met de kinderen en de bakfiets naar de markt (appels, kiwi, tomaat, paprika, courgette, ui), naar de Turkse supermarkt (rozijnen, olijven, kikkererwten, noten, merguez) en naar de toko (eiernoedels, ongebakken kroepoek). Op de markt koop ik minder dan vorige week want vorige week heb ik eigenlijk te veel gekocht. Ik heb nog best wat over dat ik nog moet opmaken.

avondeten: Kikkererwten met merguez uit de slowcooker en erbij kropsla met tomaat en olijven.

tussendoor: Kiwi, appel, kaki, mandarijn, paprika (tijdens het koken gaat er zo een hele doorheen).

‘s Avonds zet ik deeg klaar voor een tarwe-speltbrood.

vrijdag 7 december 2012

ontbijt: Yoghurt met muesli voor ons allemaal

lunch: Vers brood.

Tussendoor bak ik smeerpropjes uit het boek ‘De smaak van verlangen’. Al klinkt het misschien niet zo, ik vind het het lekkerste gerecht uit het boek. Gebakken banaan in een deegkorstje, geserveerde met geraspte kaas.

avondeten: Gebakken krieltjes met uitgebakken spekjes, gekookte worteltjes en savooiekool, romig gestoofd in volle melk.

tussendoor: Peer (van vorige week, die zijn nu lekker rijp), banaan, kiwi, mandarijn, thee, rauwe melk, water.

De afgelopen week

Hofwebwinkel: E 16,20
Deen: E 7,60
markt tropische groente: aubergine en bakbanaan E 3,40
markt groente en fruit: E 10,15
Turkse supermarkt: E 12,38
toko: E 5,-
Lidl toiletpapier: E 2,99
totaal: E 54,73

De laatste tijd lette ik er wel op dat ik bij de Hofwebwinkel elke week op max. E 50 ongeveer zat. Maar wat we er daarna nog naast kochten bij de supermarkt of boerenmarkt weet ik niet en hield ik niet bij. En als ik bij de Hofweb en op de boerenmarkt wat vlees op voorraad koop met een soepkip, stoofvlees, gehakt en braadworst ben ik zo’n E 20 kwijt. Wat eigenlijk wel meevalt vind ik. De kiloprijzen zijn lager dan voor het biologische vlees bij de supermarkt. Een hele biologische soepkip kost E 6,95. Daar hebben we een paar liter soep van en vlees voor 3 maaltijden. Biologisch rundergehakt zit op E 7,50 per kg.

Op vlees wil ik niet de concessie doen dat ik overschakel van biologisch (dynamisch) lokaal en grasgevoerd naar bio-industrievlees dat vaak van ver komt. De concessie die ik wel wil doen om minder geld uit te geven is wat minder vaak vlees eten en wat kleinere porties. En dat deden we eigenlijk al voor deze uitdaging. Als we stoofvlees hebben is dat vaak voor twee maaltijden. Met wat extra groentes erbij of een soep vooraf hoef je niet zoveel vlees te eten en is er voor een derde maaltijd ook nog vlees over. Regelmatig kippenbouillon eten vind ik ook een goeie vleesvervanger.

Noten, zaden en gedroogd fruit ga ik niet meer op de boerenmarkt kopen. Ik was elke keer zo E20,- kwijt voor een paar zakjes. Op de gewone markt staat ook een kraam. Dat is dan niet biologisch, maar de noten zijn daar veel goedkoper. Of bij de Turkse winkel. Daar hebben ze ook veel keuze.

Ik ben het zo gewend om niet op te hoeven letten. Voordat ik aan deze uitdaging begon, gaf ik de ene week meer uit, de andere week minder.
Als ik naar de (delicatessen)groothandel ga dan koop ik gemiddeld al gauw voor E 150,- houdbare voorraaddingen als pasta, azijn, olie, kruiden etc. en ook vers fruit en groente. Daar doen we dan ik weet niet hoe lang mee. Diezelfde week (of weken?) hoef ik dan nog nauwelijks dingen bij te kopen. Dus de uitgaven zijn per week heel erg verschillend.

You may also like...

2 Comments

  1. meissie333 says:

    Hoi Cathelijne,

    Wat fijn om te lezen dat biologisch gezond en vers gegeten kan worden voor zo’n schappelijk bedrag. Wij doen ook erg ons best en zijn nu nog druk doende om het te redden met 75,- p.wk
    Het streven is idd E 50 en een stukje uitloop / reserve van E 25.
    Wij kopen onze kip rechtstreeks bij de boer in Lelystad: Polderhoen, Bart Kok a E 6,50 p.kilo Maar uitsluitend als hele kip afneembaar. Diezelfde kip ligt bij Good Foodies (?!!?…ik kom daar niet zo vaak) voor een veel hogere prijs.
    Bedankt voor de tip over de goedkope soepkip. Ik doe dat nu ook van het karkas, en maak dan noodle soep, bami, nasi, soato van de geplukte kip en bouillon. Of pasteitjes, tajine en gevulde wraps (van kiind.nl).
    Sinds wij bewuster (bio, E-nr vrij en vers) eten, komen de meest smakelijke gerechten op tafel :-) Het is even een omslag en investeren in een voorraad. Vooral ook vertrouwen hebben in jezelf en gezonde verstand, heb ik geleerd. Maar er valt nog veel te leren… Jouw artikel inspireert mij.

    Ik wil jou vragen:
    Waar koop je de rundergehakt zo goedkoop a 7,50 p.kilo?
    Waar koop je jouw wei om te fermenteren? Kan je dat proces uitleggen, het lijkt zo ingewikkeld…
    Hoe bak je het brood? In de oven / broodbakmachine? Wat een goed en heerlijk eenvoudig idee om het deeg de avond ervoor klaar te maken! Bewaar je dat bij kamertemperatuur?

    Ik ben woonachtig in almere.
    Grt. Bianca

    1. Cathelijne says:

      Hoi Bianca,

      Dank je voor je uitgebreide reactie. Ik vind het leuk te lezen dat het je inspireert.

      Ik denk dat je met een budget van E50-75 voor een gezin van 4, niet alles biologisch kunt kopen. Ik denk wel dat je gezond kunt eten van dat budget. Ik ga daar in mijn volgende blog wat verder op in.

      Via http://www.hofwebwinkel.nl kun je ook vrij goedkoop een hele biologische kip bestellen. Die geen soepkip is. Die kost E 9,70 per kg. Ik kom zelf bijna nooit in Lelystad en dan is het net zo duur om er met de auto heen te rijden :-)
      Het is wel logisch vind ik dat het rechtstreeks bij de boer goedkoper is dan bij een winkel als Gooody Fooods. Zij rekenen een marge die ze nodig hebben om hun kosten te kunnen financieren en er zelf nog wat aan over te kunnen houden om brood op de plank te krijgen.

      Je hebt gelijk dat het even investeren is in een voorraad. Daarom vind ik het ook best lastig om uit te gaan van steeds hetzelfde bedrag elke week. Maar als je die voorraad hebt dan ben je zo enorm flexibel en kun je erg veel diversiteit aanbrengen in je maaltijden, ook al ben je afhankelijk van bijvoorbeeld de beperking van seizoensgroentes of een wekelijkse groentetas.

      En vertrouwen hebben in je eigen kunnen is ook belangrijk. Dat wil ik ook zo graag laten zien tijdens de Puur Koken kookworkshops. Het is zo gemakkelijk om je gerechten zelf te maken. Alleen denken veel mensen die dat (nog) niet doen, dat het erg moeilijk is. Totdat ze het eens zelf gedaan hebben.

      Het rundergehakt koop ik bij De Stadsboerderij: http://www.stadsboerderijalmere.nl
      Ze staan ook elke zaterdag op de boerenmarkt.
      Ik had de prijs van het gehakt niet helemaal juist. Het kost E 8,85 per kg. Wat ik nog steeds niet duur vind voor biologisch gehakt van grasgevoerde runderen. Hier vind je de prijslijst van het rundvlees van De Stadsboerderij: http://www.stadsboerderijalmere.nl/images/stories/prijslijst_ed/VleesprijslijstStadsboerderij.pdf

      Ik koop wei niet. Ik hou het over als ik zelf kaas maak of hangop. Het is echt heel simpel. Kijk maar eens hier https://www.cathelijne.nl/2012/verse-kaas en hier https://www.cathelijne.nl/2012/hangop/

      Alsje bij de tags op brood klikt vind je diverse broodvariaties. Ik bak het in een gasoven. Die blijft goed heet als je de eeur even open hebt gemaakt om het koude brood erin te doen. En een gasoven bevat relatief veel vocht. Maar dat kun je bij een electrische oven opvangen door tijdens het bakken een bakje water onderin de oven te zetten.
      Rijzen laat ik ‘s nachts op het aanrecht gebeuren. Daar zakt de temperatuur tot zo’n 17°C. In de zomer blijft het warmer in huis en dan laat ik het in de kelder of zelfs in de koelkast rijzen. Hoe langer je het laat rijzen, hoe lager de temperatuur kan zijn. Er bestaan vast tabellen voor de juiste verhoudingen tijd versus temperatuur.

      Ik hoop dat ik je vragen heb kunnen beantwoorden. Ik vind het leuk dat je ze hier stelt.

      groet, Cathelijne

Leave a Reply to meissie333 Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.