Cathelijne van den Bercken

rozenbotteljam

Almeerse Weelde, gewoon in de binnentuin achter ons huis. Een enorme struik vol met van die mooie rode langwerpige rozenbottels. En doornen. En niemand die ze plukt. Dus wij zijn ze op een zonnige herfstmiddag gaan plukken. Uiteindelijk hebben we 2,2 kg geplukt. Toen werd het donker.

De pitjes die in de rozenbottels zitten zijn zo hard als steentjes. Daar kun je dus niks mee. Ik heb geen zin om elk vruchtje open te snijden om de pitjes eruit te halen. Dus ik haal alleen de steeltjes en kroontjes er vanaf.

 

In dit recept heb ik voor het gemak bij de ingrediënten geleisuiker voor halfzoete jam gezet. Deze gebruik ik meestal als ik jam maak. Deze keer heb ik een mengsel gebruikt dat ik nog van vakantie in de kast had staan. Want op vakantie maak ik ook jam. Met het heerlijkste fruit wat er daar dan rijp is.
Nu heb ik een Franse geleisuiker voor halfzoete jam en Italiaans pectinemengsel gebruikt. Bij het Italiaanse mengsel moet je zelf nog suiker doen. Kun je zelf kiezen of je bijvoorbeeld witte suiker wilt gebruiken of rietsuiker. Daar hou ik wel van. Dit is een versie waarbij je maar 1/3 suiker nodig hebt ten opzicht van het gewicht aan fruit. Dus nog wat minder zoet dan de halfzoete jam.

Voor 2,8 kg jam (8 gewone jampotten van 350 gram):
2,2 kg rozenbottels vuil gewicht, ontdaan van steeltjes en kroontjes en goed gewassen
1 kg geleisuiker, speciaal voor halfzoete jam

Doe de rozenbottels in een grote pan en doe er zoveel koud water bij dat ze net onder staan. Kook de rozenbottels 10 minuten en laat het een beetje afkoelen.

Pureer de rozenbottels met een staafmixer in de pan. De pitjes zullen blijven bestaan en ook wat velletjes. Dat is niet erg want nu ga je de puree zeven.

Doe een deel van de puree in een zeef op een grote kom. Draai met een soepopscheplepel de puree door de zeef zodat je er zoveel mogelijk sap en vezels uit perst. Gooi de overgebleven pitjes en velletjes weg. Ga zo lang door totdat de puree uit de grote pan op is.

Spoel de grote pan schoon. Zet de grote pan op een weegschaal, voeg de gezeefde puree toe en weeg hoeveel gewicht je aan puree hebt. Neem 500 g geleisuiker (voor halfzoete jam) per kg rozenbottels. Ik had 2,1 kg puree.

Voeg de benodigde hoeveelheid geleisuiker toe aan de puree. Roer de geleisuiker goed door de puree. Zet de pan met puree weer op en kook een paar minuten.

Steriliseer ondertussen jampotten en deksels in een pan met kokend water. Zet de potten op een schone theedoek op het aanrecht. Steriliseer ook de lepel waarmee je de jam uit de pan schept.

Schep de hete jam in de nog hete potten en draai er meteen de deksel op goed stevig op. Zet de potten een paar minuten op z’n kop zodat alles aan de binnenkant met de het jam in aanraking gekomen is en dus gesteriliseerd is. Draai de potten weer om en laat ze afkoelen.

Plak er een etiket op waar op staat wat erin zit. De jam is minstens 1 jaar houdbaar.

6 Responses to rozenbotteljam

  1. Iris Parisis schreef:

    Kan je van alle soorten rozenbottels jam maken, dus met andere woorden ook van de rozenbottels van de rozen uit onze tuin?

    • Cathelijne schreef:

      Er zijn heel veel rozensoorten. Ik weet zo niet welke je hebt en of die eetbaar zijn. Eetbaar in het geval van rozenbottels betekent meestal of het veel vruchtvlees heeft of niet. In het laatste geval is het veel werk om het te verwerken. Als je het zeker weet kun je het beste verder zoeken op internet.

  2. yvonne schreef:

    Ik liep net met de hond en zag in gemeentestruiken enorme mooie rode bottels. Zijn die okay?
    Het zou jammer zijn als ik voor niets aan het ‘stelen’ ga.
    Laat even weten wat jouw idee is.
    alvast bedankt en groet, Yvon

    • Cathelijne schreef:

      Ik denk dat die ronde platte rozenbottels minder vruchtvlees bevatten dan de langwerpige. Maar als ik lees dat je schrijft “enorme” dan klinkt dat wel als effectief om te gebruiken.

  3. mieke schreef:

    geweldig ! dit deed ik 25 jaar geleden ook met de kinderen toen wij net na 10 jaar afrika in nederland terugkwamen . ik verbaasde me eveneens dat niemand taalde naar die heerlijke rozenbottels en ik voelde de ogen in mijn rug prikken naar “dat rare mens uit de bush “…..
    blijf aub doorgaan met deze “cadeautjes van moeder natuur “!

    • Cathelijne schreef:

      Hier bij ons in Almere is er heel veel eetbaars te plukken in de stadsparken en buiten in de natuurgebieden. Van daaruit is bijvoorbeeld Almeerse Weelde ontstaan. En waarom zou je het laten verrotten als het gezond is en je het lekker kunt eten? Inderdaad, cadeautjes van moeder natuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be