Cathelijne van den Bercken

runderbouillon

Bij De Stadsboerderij Almere koop ik meestal het rundvlees dat wij eten. Afkomstig van koeien die biologisch dynamisch gehouden worden. Zo lang mogelijk grasgevoerd en in de winter krijgen ze hooi dat in de zomer in de buurt staat.
Het soepvlees dat verkocht wordt is al in stukjes gesneden. Dat is iets lastiger uit de bouillon vissen voordat je de bouillon gaat zeven. Als je soepvlees aan één stuk kunt krijgen is dat iets gemakkelijker.

700 g rundvlees voor soep, aan een stuk
1 ui, geschild en door de helft gesneden
1 winterpeen, in plakjes
1 laurierblad

2 takjes verse tijm
2 eetl. grijs zeezout
3 liter water 

Doe alle ingrediënten in een soeppan. Breng het geheel aan de kook en laat het minimaal drie uur zachtjes pruttelen.

Proef of de bouillon zout genoeg is en voeg eventueel nog wat zout toe.

Haal het stuk vlees uit de bouillon en snij deze in kleine stukjes. Zeef de bouillon.

Vries de bouillon in porties in. Het vlees vries ik in porties apart in. Dan kun je kiezen of je het vlees gebruikt in de bouillon of in een ander gerecht zoals bijvoorbeeld de linzenstoof of in plaats van het gehakt in chili con carne.

De overgebleven groentes hebben niet zo veel smaak meer want dat hebben ze aan de bouillon afgegeven. Ik gooi het liefst geen eten weg. Haal het laurierblaadje eruit. Daarna kun je de groentes bijvoorbeeld toevoegen aan een groentesoep en samen met wat overgebleven bouillon pureren.

2 Responses to runderbouillon

  1. Chantal schreef:

    Vorige week de lekkere basis kippenbouillon gemaakt en deze week ga ik deze maken. Ben benieuwd of hij net zo lekker smaakt als de kippenbouillon, maar dan hebben we iig een goede basis aan bouillons in de vriezer liggen. Bedankt voor de heerlijke recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be