Cathelijne van den Bercken

sinaasappelkoekjes

De citroenkoekjes die ik pas geleden maakte, zijn me zo goed bevallen, dat ik ben gaan experimenteren met een ander smaakje: sinaasappel. Door de toevoeging van oranjebloesemwater (verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels) krijgen deze koekjes nog eens een extra zomers smaakje.

Voor zo’n 25 koekjes
75 g zachte roomboter
90 g fijne suiker
2 theel. vanillesuiker (ik heb een pot met fijne suiker waar ik overgebleven vanillestokjes in bewaar)
1 ei
2 theel. sinaasappelschil, fijn geraspt
1 eetl. verse sinaasappelsap
1 eetl. oranjebloesemwater

1/2 theel. zout
1/2 theel. bakpoeder
1/4 theel. dubbelkoolzure soda
180 g bloem
poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een bakplaat met wit of lichtgekleurd bakpapier en vet het papier in met roomboter.

Klop de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Klop het ei, het oranjebloesemwater, de sinaasappelrasp en de sinaasappelsap door het botermengsel totdat het ei goed opgenomen is door de boter. Roer er voorzichtig en kort alle droge ingredienten doorheen totdat alles net goed gemengd is. Kort is belangrijk omdat je koekjes anders taai worden in plaats van knapperig.

Strooi een laag poedersuiker uit op een groot bord. Schep een theelepel deeg op je hand en rol er een balletje van. Rol dit balletje door de poedersuiker, druk het tot een plat rondje en leg het op de bakplaat. Herhaal deze stap met de rest van het deeg. Hou er rekening mee dat de koekjes nog een beetje uit gaan zetten.

Bak de koekjes 9-11 minuten* of totdat de onderkant van de koekjes bruin begint te worden. De koekjes moeten er mat uitzien, niet glanzend. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes 3 minuten afkoelen voordat je ze overbrengt op een afkoelrekje.

*Als je donker bakpapier gebruikt, bak de koekjes dan 2 minuten korter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be