recepten

Marokkaanse tomatensoep met kikkererwten

Voor een zondagse lunch voor vrienden wilde ik op het laatste moment ongepland toch nog een soep maken. De biologische tomaten zijn op dit moment slechts E 1,50 per kg dus het werd een tomatensoep. Geïnspireerd door de Marokkaanse maaltijd de avond ervoor, heb ik er een Marokkaans gekruide soep van gemaakt. Oudste zoon van de vrienden wil graag het recept van de soep zodat zijn moeder het ook een keer kan maken. Dus bij deze ben ik gaan graven in mijn geheugen want ik had ‘m uit de losse pols gemaakt. Zoals ik vaak doe, maar dan heb ik er meestal een schrijfblokje bij liggen.

Neem groentebouillon als je een vegetarische versie wilt maken. Maar ik hou erg van kippenbouillon, dus dat heb ik erin gedaan.

voor 8 personen:
2 rode paprika’s, in stukken gesneden
2 uien, in stukken gesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 kg tomaten, in stukken gesneden
400 g gare kikkererwten, voor het gemak had ik ze uit een glazen pot
2 theel. ras el hanut
8 takjes platte peterselie en wat extra voor de garnering, fijngesneden
1 l kippenbouillon (of groentebouillon)
zout en peper
olijfolie

Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan. Bak de paprika’s, de uien en de knoflook een paar minuten aan totdat de uien glazig zien. Roer af en toe tussendoor.

Bak de ras el hanut een minuutje mee. Voeg de tomaten toe, samen met de kippenbouillon, 1 liter water, de peterselie en wat peper en zout. Laat de soep aan de kook komen en zet het vuur dan laag. Doe de deksel op de pan en laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen.

Pureer de soep met een staafmixer en proef of er genoeg zout in zit. Voeg eventueel wat zout toe en laat nog even aan de kook komen.

Doe de kikkererwten in de soep en warm deze nog 5 minuten op matig vuur door. Serveer de soep bestrooid met wat peterselie. Wij aten deze soep met fougasse en kruidenboter met knoflook, peterselie, phlox, calendula, stokroos en oostindische kers.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.