culinaire ontdekkingen

mijn favoriete inkoop-adressen

Na de zoveelste keer dat iemand mij vraagt waar ik onze voeding en de ingrediënten daarvoor koop, vond ik het wel tijd voor een blog hierover zodat alles overzichtelijk bijelkaar staat. Dat is wat gemakkelijker dan alles iedere keer opnieuw uitleggen via Twitter met de beperking van 160 karakters per tweet of in een onduidelijke discussie op Facebook.

Food_CvdB_001

groente en fruit
In de zomer komt een klein deel van ons groente en fruit uit de tuin. De rest van het groente en fruit bestel ik meestal bij www.hofwebwinkel.nl. Als ik niet genoeg besteld heb dan ga ik vaak nog wat bijhalen op de biologische boerenmarkt in Almere. Soms haal ik groente en fruit bij Natuurwinkel (voorheen Gooody Fooods), bij de supermarkt of op de woensdag- of zaterdagmarkt in Almere Stad.
Soms gaan we fruit in het wild plukken.

kruiden
Verse kruiden komen bijna altijd uit de achtertuin of uit een pot. In de zomer oogst ik verse kruiden die ik voor de winter invries. Met name platte peterselie, basilicum en selderij.
Gedroogde kruiden koop ik graag bij de kruidenkraam op de markt in Almere Stad of bij de Turkse of Marokkaanse winkels in Almere Stad. In Amsterdam ga ik graag bij De Volkskruidentuin aan de Kinkerstraat 142 in Amsterdam Oud-West langs om gedroogde kruiden en kruidenmengsels te kopen. Op vakantie of op reis koop ik als souvenir graag kruidenmengsels zoals baharati en masala.

zuivel
Biologische rauwe melk en yoghurt, afkomstig van grasgevoerde koeien bestel ik elke week bij de Hofwebwinkel. De melk en de yoghurt zijn niet gehomogeniseerd en ze smaken beide zoveel lekkerder en voller dan de supermarktvariant. Het drinken van een beker rauwe melk is alsof je een roomijsje drinkt.
Roomboter bestel ik ook bij de hofwebwinkel of koop ik in de supermarkt. Ik heb wel eens zelf roomboter gemaakt van rauwe melk maar dat vind ik te veel werk voor de ruime hoeveelheid die we eten.
Hangop maak ik zelf. Ik gebruik het voor op het Turkse gerecht Yoğurtlu Patlıcan of om het Turkse haydari mee te maken. Ik gebruik het ook als ik Indiase raita wil maken. Maak raita bijvoorbeeld met verse koriander, knoflook en tomaat of met gemalen komijn, knoflook en komkommer. Ook voor het Griekse tzatziki is het een heerlijke basis. Rasp een komkommer, bestrooi met twee theelepels zout, roer goed door elkaar en laat het overtollige vocht er in minimaal een uur uitlekken. Meng de komkommerrasp met een halve liter hangop, twee eetlepels olijfolie, drie fijngesneden teentjes knoflook, een eetlepel citroensap en een eetlepel fijngehakte verse munt.
Als je raita of tzatziki de gelegenheid geeft om een paar uur of een dag in de koelkast te staan, trekken de verschillende smaken er nog beter in.

kaas
Het liefst koop ik biologische boerenkaas, gemaakt van melk die afkomstig van grasgevoerde koeien. Voor kaas als tussendoortje vind ik Remeker kaas erg lekker. Voor op brood bestel ik bij de Hofwebwinkel meestal een stuk licht belegen boerenkaas of ik koop licht belegen boerenkaas bij De Buurackers op de biologische boerenmarkt of bij de supermarkt. Een stuk Franse Comté vind ik ook erg lekker en heeft de Hofwebwinkel ook.
Ricotta maak ik zelf van koemelk. Ook paneer, om te bakken bij bijvoorbeeld spinazie voor palak paneer, maak ik altijd in een handomdraai.

vlees
Biologisch dynamisch rundvlees koop ik bijna altijd op de boerenmarkt bij De Stadsboerderij Almere. Naast de verschillende stukken rundvlees die standaard op de prijslijst staan is het ook mogelijk om speciaal stukken op bestelling te krijgen. Zo heb ik al runderniervet (om om te smelten tot bakvet), rundertong en runderwangen besteld. Ik heb ook eens hier verschillende delen van een Schotse Hooglander besteld samen met een paar anderen.
Varkensvlees eten we niet zo veel. Spekreepjes heb ik wel in huis en koop ik biologisch bij de supermarkt. Ander varkensvlees koop ik via de Hofwebwinkel.
Soepkip bestel ik ook bij de Hofwebwinkel. Kip om te braden of te bakken koop ik van Polderhoen uit Lelystad die op de biologische boerenmarkt in Almere staat. Je kunt een hele geplukte kip kopen. Of een hele geplukte kip die voor een euro extra in stukken gesneden is.
Wild heb ik eens via een vriendin gekocht. Een kwart ree, geschoten op de Veluwe door haar buurman.
Ik zou ook wel eens Hollandse wilde gans willen proberen.

eieren
Soms krijgen we een paar eieren van een kennis die kippen bij haar huis buiten een dorp in Noord-Holland heeft rondscharrelen. Meestal bestel ik biologische eieren van Chicks On The Move. Dat zijn eieren afkomstig van kippen die steeds een andere plek krijgen in een weiland bij Dronten. Zodat ze steeds door lekker vers gras kunnen scharrelen.

honing
Rauwe honing kopen we bij een bevriend imker of bij de imker die op woensdag op de markt staat in Almere Stad. Soms kopen we rauwe honing onderweg naar of bij onze vakantiebestemming in Europa.

brood
Dat maak ik zelf. Heel soms koop ik een biologisch brood  bij Natuurwinkel of bij de supermarkt.

ijs
In de zomer gaan we regelmatig een huisgemaakt ijsje halen bij Paul’s IJs. Hij heeft een ijskraam in het winkelcentrum van Almere Buiten. Hij verkoopt alleen ijs zonder kleurstoffen. Het smurfenijs heeft hij afgelopen zomer uit zijn assortiment gehaald.
Soms draai ik zelf ijs van exotisch zomerfruit of van fruit uit onze tuin.

zout
Ik gebruik alleen ongeraffineerd, grijs zeezout, Keltisch zeezout in de keuken. Als we in Frankrijk gaan kamperen koop ik daar in de supermarkt of rechtstreeks bij de ambachtelijke zoutboer een paar kilo zodat we een tijdje vooruit kunnen. Bij Natuurwinkel of rechtstreeks bij de Nederlandse importeur is het wat gemakkelijker te koop voor degenen die niet zo gauw in Frankrijk komen.

CvdBCvdB_04235_001

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.