recepten

sookhi gobi

Vanuit het Hindi vertaald betekent sookhi gobi zoiets als droge bloemkool. In Indiase (bij)gerechten komt bloemkool vaak voor. Zoals bijvoorbeeld in het populaire aardappel bloemkool gerecht aloo gobi. Zo klinkt het ineens een stuk exotischer.

Dit recept van het licht gekruide groentebijgerecht komt uit het boek Taste of India van Madhur Jaffrey. Ik kocht het tweedehands op een straatmarkt in Mumbai, vlak voordat ik terugging naar Nederland na 3,5 maand rondreizen door India. Een van de vele culinaire souvenirs die ik mee terug nam.

De gedroogde kruiden die voor dit recept nodig zijn kun je allemaal bij een hindoestaanse winkel kopen. Een aantal zijn ook bij de supermarkt verkrijgbaar, maar het typische asafoetida en amchoor kun je alleen bij hindoestaanse winkels vinden.

Asafoetida (of hing) wordt ook wel duivelsdrek genoemd. Het is de gedroogde (en gemalen) wortel van een kruid. Het stinkt behoorlijk als je een potje open doet maar zodra het in een gerecht mee verwarmd wordt, ontstaat er geurmix van ui, prei en knoflook. Asafoetida is ook bekend om z’n eigenschap dat het de spijsvertering bevorderd. Als alternatief zou je misschien uienpoeder kunnen gebruiken, maar dat komt niet echt heel erg dicht in de buurt.

Amchoor is gedroogde (en gemalen) groene zure onrijpe mango. Het geeft een frisse zoetzure smaak aan gerechten. Amchoor zou je ook kunnen vervangen door een beetje citroensap.

4 cm verse gember, geschild en in hele fijne stukjes gesneden
2 eetl. kokosolie
1/4 theel. gemalen asafoetida
1/4 theel. komijnzaad (hele zaden)
1/4 theel. cayennepeper
4 theel. gemalen koriander
1 theel. gemalen kurkuma (turmeric, koenjit, geelwortel)
400 g bloemkool, in stukjes van 2 cm gesneden
1 theel. grijs zeezout
1 theel. garam masala
1 theel. gemalen amchoor of 2 theel. citroensap

Verhit de kokosolie op matig hoog vuur in een grote koekenpan of wok. Als de olie heet is doe je de asafoetida erin en een paar seconden later de komijnzaden. Zodra de komijnzaden beginnen te sissen doe je de gember erbij. Roer de specerijen een paar minuten in de pan totdat de gember bruin wordt.

Doe de cayenne peper, de koriander en de kurkuma in de pan erbij. Roer een keer en voeg meteen de bloemkoolstukjes en het zout toe. Roerbak de bloemkool een minuut. Voeg 40 ml water toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de bloemkool 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen of totdat de bloemkool net gaar is. Roer tussendoor een keer of twee. Als de bloemkool te droog komt te staan kun je er nog een scheutje water aan toevoegen.

Als de bloemkool gaar is, haal je de deksel van de pan. Als er nog wat vocht in zit laat dat dan even kort op wat hoger vuur inkoken. Bestrooi de bloemkool voor het serveren met de garam masala en de amchoor en roer nog even door.

Sookhi gobi smaakt goed bij alle Indiase maaltijden en specifiek bij gegrild of geroosterd vlees. Het is ook lekker afgekoeld op een groene salade of koud vlees. Een rijstsalade ermee maken lijkt me ook heerlijk.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.