recepten

vissoep in Bretagne

We zijn in Bretagne aan het kamperen, aan de kust bij Quimiac. De hypermarché in de buurt heeft een hele grote aparte viswinkel met heerlijk veel keuze in verse vis. Voor het koken van onze kamperrmaaltijden heb ik alleen wat basismateriaal meegenomen. Voor meer hebben we geen plek in de auto. Ik doe het met een koekenpan, een kookpan, een steelpannetje, een kartelmes, mijn favoriete stalen molenmesje, een snijplank en twee gasstelletjes. Van die platte, waar je pan niet om de haverklap vanaf kukelt.

Voor het koken van de warme maaltijden is het dus soms een beetje puzzelen wat en hoe ik het ga voorbereiden. Niet alleen omdat ik geen uitgebreid assortiment aan kookgereedschap bij me heb, maar ook omdat ik zuinig wil zijn met de kleine gasflesjes. Dit is een vissoep waar je maar 1 pan en 1 pit voor nodig hebt. En die in een mum van tijd klaar is. Als je wat meer maakt kun je het als maaltijdsoep eten zoals wij doen.

20130712-124151.jpg

In Frankrijk kun je in bijna elke groentewinkel, groentestal op de markt of supermarkt wel coeur de boeuf kopen. Van die mooie geribbelde grote stevige tomaten. Je kunt ook vleestomaten gebruiken. De lokale erwtjes zijn nu rijp dus die zijn het lekkerst. Anders zijn diepvrieserwtjes ook een goed alternatief. Grijs zeezout is in verschillende vormen (grof, gedroogd, gedroogd en fijngemalen, fleur de sel) hier ook bij elke supermarkt te koop.

2 wortels, geschild en in plakjes gesneden
1 rode paprika, in stukjes
1 sjalotje, in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden (ik neem geen knoflookpers mee als ik ga kamperen)
2 coer de boeuf (of vleestomaten), in stukjes
2 handen vol verse erwtjes
8 gamba’s, kop eraf en gepeld
250 g stevige vis, in een moot, gewoon met graat dus
2 eetl. tomatenpuree
olijfolie
grijs zeezout en versgemalen peper

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een kookpan. Roerbak de wortel, het sjalotje en de knoflook een paar minuten op matig hoog vuur totdat de sjalotjes glazig zijn.

Voeg de paprika toe en roer nog een minuutje op matig hoog vuur.

Roer er de tomatenpuree doorheen en vervolgens de tomaten. Laat de tomaten even doorwarmen.

Doe 1,5 liter water in de pan. Als je warm of heet water erin doet verbruik je minder gas dan wanneer je met koud water begint.

Leg de vismoot voorzichtig in de soep en dompel ‘m onder het water.

Strooi de erwtjes erin en 4 theelepels grijs zeezout. Maal er wat verse peper overheen. Laat de soep net aan de kook komen. Zet het vuur dan laag. Laat de soep met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen.

Proef of er genoeg zout in zit en voeg eventueel nog wat toe. Warm de gamba’s nog even mee. Serveer meteen met een lekker stuk brood.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.