recepten

Aardbeien-rabarbertaart met frangipane

De rabarber in de tuin is rijp genoeg om te oogsten! Heerlijk, we gaan er regelmatig van genieten totdat we voorbij de langste dag zijn. Het is beter om de plat dan met rust te laten zodat deze niet uitgeput raakt. Daarnaast bevat rabarber meer oxaalzuur, hoe later in het seizoen je ‘m oogst.

Voor aardbeien van de volle grond is het nog wat te vroeg. De planten zijn net uitgebloeit en er zijn groene mini-aardbeitjes zichtbaar. De rijpe aardbeien voor deze taart heb ik op de markt gekocht.

Frangipane is een eenvoudig beslag bestaande uit roomboter, suiker, amandelmeel en ei.

rabarberfrangipan

voor het korstdeeg:
125 g zachte roomboter
70 g witte basterdsuiker
1 ei
250 g bloem
snufje zout
roomboter om in te vetten
gedroogde bonen als blindbakvulling

voor de vulling:
150 g rabarber
250 g aardbeien
1 eetl. fijne suiker
175 g gemalen amandelen
150 g roomboter
100 g fijne suiker
2 eieren

Maak eerst het korstdeeg. Mix de boter met de suiker totdat het wit en romig is. Kneed de bloem met het zout door het botermengsel tot een losse zanderige structuur. Doe het ei erbij. Meng het geheel goed en snel totdat het een samenhangende bal is. Leg de deegbal in huishoudfolie verpakt een half uur in de koelkast.

Kwast een bakvorm met een doorsnede van zo’n 26 cm in met boter en bestrooi met bloem. Verwarm de oven voor op 175 graden celsius.

Haal het deeg uit de koelkast. Snijd plakken van een paar mm dik van het deeg en bekleed hiermee de vorm. Laat de vorm met het deeg nog eens 5 minuten rusten in de koelkast.

Haal de taartbodem uit de koelkast. Bak de taartbodem blind af: leg bakpapier over de taartbodem en leg hier de gedroogde peulvruchten in. Bak de taarbodem 10 minuten op 175 graden celsius. Verwijder het bakpapier en de vulling (pas op, heet!). Bak de taartbodem nog eens 5 tot 10 min. tot de bodem lichtgekleurd is.

Was de rabarber en snijd hem in kleine stukken. Strooi er 1 eetlepel suiker op. Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Snij grote aardbeien in kwarten.

Klop de roomboter met 125 g suiker tot een wit en romig mengsel. Klop de eieren door het beslag. Blijf kloppen totdat de eieren helemaal opgenomen zijn. Voeg daarna de gemalen amandelen toe en meng goed.

Vul de taartbodem met het beslag en duw de rabarberstukjes en aardbeienstukjes erin. Bak de taart een uur in de oven op 175 graden celsius. Laat de taart minstens 10 minuten afkoelen voordat je ‘m uit de vorm haalt.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.