Cathelijne van den Bercken

chorba

Een heerlijke hartige en verwarmende soep uit Marokko. Met als basis een tomatensoep die vol zit met diverse groenten, specerijen en waar wat lamsvlees aan toegevoegd wordt.

Zoals zo veel klassieke gerechten worden er ook van dit recept veel verschillende variaties gemaakt. Omdat het nu echt herfst is en omdat ik afgelopen weekend 10 pompoenen oogste, heb ik er een beetje pompoen aan toegevoegd.

Als je lamsvlees of schapenvlees met bot kunt krijgen, doen. Het bot zorgt voor extra mineralen en smaak in je soep. Het vlees wordt zo zacht dat het zo van het bot af valt.

Vlak voor het serveren kun je de soep bestrooien met wat verse peterselie of verse koriander. Waar je op dat moment zin in hebt. Of je laat de verse kruiden achterwege.

chorba

 

1 liter kippenbouillon
3 eetl. tomatenpuree
2 winterpenen (300 g), in de lengte twee keer door midden, dan in plakjes
2 uien, fijngesneden
300 g vastkokende aardappel, in blokjes
250 g pompoen, in blokjes
400 g kikkererwten, gaar
300 g lamsvlees met bot, in kleine stukjes
3 eetl. olijfolie
2 theel. kurkuma
1 theel. gemalen komijn
1 theel. gemalen koriander
1 theel. harissa (of meer als je van een beetje pit houdt)
4 theel. grijs zeezout (mijn bouillon bevat nog geen zout)
1 theel. versgemalen zwarte peper
4 eetl. citroensap
50 g. vermicelli

Breng de bouillon met twee liter water en de tomatenpuree aan de kook. Roer zodat de tomatenpuree helemaal oplost in de bouillon.

Voeg de groentes, het vlees, de olijfolie, de specerijen, de harissa en het zout toe aan de bouillon. Breng de soep aan de kook. Laat de soep met een deksel op de pan een half uur heel zachtjes pruttelen.

Proef of de soep zout genoeg is. Voeg eventueel wat zout toe en breng de soep verder op smaak met de citroensap.

Roer de vermicelli door de soep en laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de vermicelli gaar is en de soep gebonden is.

Serveer bestrooid met wat verse peterselie of verse koriander. Wij aten de soep als maaltijdsoep met erbij een salade van komkommer een wat brood.

One Response to chorba

  1. Pingback: Chorba du Ramadan - Kitchen Trotter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be