recepten

Murg Makhani, butter chicken

Dit is een van mijn favoriete gerechten toen ik drieëneenhalve maand door India reisde. Ik heb het in die tijd maar twee keer gegeten. De rest van de reis was ik vegetariër. Dat was qua voedselveiligheid wat verstandiger.

Laat je niet afleiden door de lijst met ingrediënten. Als je vaker Indiaas kookt heb je het meeste vast wel in huis. En anders is dit een mooie gelegenheid om je specerijenvoorraad aan te vullen.

De kip wordt na het marineren traditioneel in een tandoori over gebakken. Je zou de stukjes kip op de barbecue kunnen bakken. In dit recept wordt voor het gemak de kip in de pan gebakken waar ook de saus wordt gemaakt.

butter chicken

voor de marinade:
500 g kipfilet, in blokjes
sap van een halve limoen
1 kleine rode verse chilipeper, in fijne stukjes of een snufje chilipoeder
1/2 theel. zout
6 kruidnagelen
10 hele zwarte peperkorrels
1 kaneelstokje van 2,5 cm
2 gedroogde curryblaadjes
10 witte rauwe amandelen
zaadjes van 2 kardemompeulen
100 ml volle yoghurt
2 theel. gemalen korianderzaad
1 theel. gemalen komijn
1 theel. gemalen kurkuma
5 teentjes knoflook, fijngeperst
stuk gember van 4 cm, fijngeraspt
2 eetl. verse koriander, fijngehakt

voor de saus:
3 eetl. + 2 eetl. kokosolie
1 flinke ui, in fijne stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
400 g passata
250 ml kippenbouillon
75 g roomboter
zout
1 eetl. verse koriander, grof gehakt

Doe de kipstukjes in een kom en besprenkel ze met de limoensap. Roer er de chilipeper en het zout doorheen. Laat de kip afgedekt in de koelkast een uur staan.

Verwam een gietijzeren pan tot medium heet. Rooster de kruidnagelen, de peperkorrels, het kaneelstokje, de curryblaadjes en de amandelen in de pan. Roer regelmatig. Na 5-10 minuten zien de amandelen er gebruind uit en is het roosteren klaar. Zet het vuur uit en laat de specerijen afkoelen.

Doe de geroosterde ingrediënten samen met de kardemomzaadjes in een stenen vijzel. Maal alles samen fijn tot een geurige droge massa.

Meng in een kom de yoghurt met het specerijenmengsel dat je in de vijzel gemaakt hebt. Roer er de rest van de specerijen en kruiden doorheen. Laat de kip afgedekt in de koelkast minstens nog drie uur, maar liever een etmaal, marineren.

Vis de kipstukjes uit de marinade laat ze in een zeef uitlekken. Bewaar de marinade waar de kipstukjes uitkomen en ook de marinade die uit de zeef lekt.

Verhit de kokosolie in een braadpan. Bak de ui met de knoflook zo’n 10 minuten op matig hoog vuur totdat de ui gebruind is. Roer regelmatig. Doe de passata, de kippenbouillon, de marinade, 50 g roomboter en een snufje zout in de braadpan erbij. Let op, de kip wordt pas op het laatst gebakken. Laat de saus op matig vuur zo’n 30 min. zachtjes zonder deksel pruttelen totdat de saus tot ongeveer de helft ingekookt is. Proef de saus of er genoeg zout in zit, voeg evt. nog wat zout toe.

Bak de kip in een aparte braadpan in 2 eetl. kokosolie (of roomboter) in 5 minuten rondom goudbruin. Doe de kip in de saus en warm de kip nog even 5 minuten in de saus mee totdat de kip helemaal gaar is. Controleer eventueel door een stukje kip door te snijden.

Smelt ondertussen de overgebleven 25 gram roomboter in een klein pannetje. Schenk de gesmolten roomboter over de saus. Strooi er wat verse koriander overheen en serveer de butter chicken met naan, witte Basmati rijst en daal. Wij aten er palak daal bij.

You may also like...

2 Comments

  1. Mary van Riel says:

    hoe doe je dit gerecht in de slow cooker??????

    1. Cathelijne says:

      Dit is een lastige om in de slowcooker te doen vind ik. Want je moet een deel van de saus eerst laten verdampen. Als je zover gekomen bent met het recept dan ben je al bijna klaar. Je zou het kunnen proberen met het recept volgen, de saus niet laten verdampen en wat minder passata en minder bouillon in de slowcooker doen. Vlak voor het serveren de kipstukjes even bakken en erdoor roeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.