recepten

Pad Kra Prao, kipgehakt met holy basil

20140210-182832.jpg

Thaise curry’s bestaan vaak voornamelijk uit vlees of vis met weinig groentes erdoor. Een fijne tegenhanger is dit gerecht met kipgehakt en gemengde groentes. Ik leerde het maken tijdens een Thaise kookworkshop in Krabi.

In Thailand wordt de Ear Fungus, een jelly-achtige paddestoel (jelly mushroom), veel gebruikt in hot and sour soup en in roerbakgerechten zoals deze. De paddestoel heeft een knapperige structuur, een donkerbruine kleur en weinig smaak van zichzelf. Maar de paddestoel neemt gemakkelijk smaak in zich op van overige ingrediĆ«nten. De Cloud Ear Fungus is vaak bij een goeie toko te krijgen. Anders zou je ‘m kunnen vervangen door oesterzwam.

Holy basil is een van de vele soorten Thaise basilicum. Holy basil heeft een lichte mintsmaak.

200 g kip, tot gehakt gemalen of heel fijn gesneden
300 g gemengde rauwe groentes zoals babymais, kouseband, ui en een paar jelly paddestoelen, in dunne plakjes gesneden
4-6 kleine verse chilipepertjes (naar smaak, de groene zijn milder dan de rode)
3 stengels lente-ui, in stukken van 2 cm gesneden
30 g holy basil, blaadjes losgeplukt
2 teentjes knoflook, geplet en fijngesneden
3 eetl. kokosolie
2 eetl. oestersaus
1 eetl. vissaus

20140210-185001.jpg

Verwarm de olie op hoog vuur in een wok. Roerbak de knoflook kort totdat de geur van de knoflook loskomt.

Voeg het kipgehakt en de chilipepertjes toe en roer totdat de kip gaar is.

Doe de ui, de babymais, de kouseband, de jelly paddestoel en een scheutje water in de wok en roer goed. Voeg de oestersaus en de vissaus toe en roerbak een paar minuten op hoog vuur totdat de groentes beetgaar zijn.

Roerbak de lente-ui en de holy basil nog een minuutje mee. Zet het vuur uit.

Serveer het kipgehakt bovenop een bergje rijst waar je een gebakken ei op legt.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.