Cathelijne van den Bercken

slowcooker pollo alla cacciatore

Een van mijn favoriete kipgerechten. Ik maak het wel een paar keer per jaar. Nadat ik de versie voor in de oven vaak maakte, heb ik er nu een slowcooker versie van gemaakt. Ik deed het nu met een pakketje kippenvleugels en een pakketje kippenboutjes. Het kan ook goed met een hele kip die in stukken gesneden is. Het vlees wordt zo zacht dat het spontaan van de botjes afvalt.

pollo alla cacciatore slowcooker

650 g kippenvleugels
500 g kipdrumsticks
2 takjes verse rozemarijn
3 teentjes knoflook, waarvan 2 in plakjes en 1 gekneusd
150 ml Chianti of andere witte wijn
bloem
olijfolie
6 ansjovisfilets op olijfolie (ik neem altijd een heel blikje)
een handvol groene of zwarte olijven, ontpit
2 blikken tomaten van elk 400 g

Breng de kip op smaak met zout en peper en leg de stukken kip in een kom. Voeg de laurier, rozemarijn en gekneusd teentje knoflook toe en dek de kip af met de wijn. Laat het geheel minimaal een uur, maar liever een hele nacht, marineren in de koelkast.

Vis de stukken kip uit de marinade en dep de kip droog met keukenpapier. Leg de stukken kip in een schone kom en stuif er wat bloem overheen en schud het teveel aan bloem er van af.

Verhit een braadpan op het vuur en doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Bak de stukken kip totdat ze rondom een beetje bruin zijn. Haal de kip uit de pan en leg ze in de slowcooker.

Bak de knoflookplakjes zachtjes in de pan totdat ze goudbruin zijn. Voeg de ansjovisjes toe en laat die onder voortdurend roeren ‘smelten’ in de pan. Doe dan de olijven, tomaten (in stukken geduwd met een houten lepel) met de overgebleven marinade in de pan. Breng de inhoud van de pan even tot aan de kook totdat de alcohol uit de wijn verdampt is.

Schenk de inhoud van de pan over de kipstukken in de slowcooker. Zet de slowcooker 3 uur op high.

In het originele recept staat dat je het bovengekomen vet er van af moet scheppen, maar dat vind ik een beetje zonde. Het is voornamelijk vet van de kip en dat is juist het goud uit dit recept. Dus lekker opeten. Roer de saus in de pan even door, proef en voeg eventueel wat zout en peper toe als dat nodig is. Haal de laurierblaadjes en de rozemarijn uit de saus. De kip aten we met gekookte aardappels en tuinbonen.

Vrij naar een recept van Jamie Oliver ‘Jamie’s Italy’.

7 Responses to slowcooker pollo alla cacciatore

  1. Susanne schreef:

    Zo het is echt 1,150kg kippenvlees?
    Of is het 650gr vleugels OF 500gr kippendrumsticks?
    Het lijkt zo veel te zijn.
    En wij vinden anjovis en olijven echt niet lekker. Idee iets anders te gebruiken?

    • Cathelijne schreef:

      Ja, het is 650 gram plus 500 gram. Afhankelijk van het aantal eters en hoeveel je gasten eten, kun je er 2 of 3x van eten.

      Als alternatief voor ansjovis zou ik olijven willen roepen, maar dat vinden jullie ook niet lekker. Het enige dat ik dan nog kan bedenken zijn gerookte spekblokjes. De smaak van ansjovis proef je eigenlijk niet meer terug in de saus. Het is het proberen waard denk ik.

      • Maren schreef:

        Jammer. Die ansjovisjes vind je binnen 5 minuten niet meer terug … Maar ze ‘doen wat’ met de saus. En je hoeft minder zout toe te voegen !

  2. Pieter van Boxel schreef:

    Beste Cathelijne,

    ik ga jou gerecht ” SLOWCOOKER POLLO ALLA CACCIATORE” maken voor morgen maar omdat één van de kinderen geen alcohol mag hebben kan ik het ook niet op jou manier marineren. Heb jij een alternatieve suggestie ipv de alcohol ?
    Het is de eerste maal dat ik jou gerechten heb ondekt op je site, echt tof en spannend, ik heb het slowcooken dan ook maar juist ondekt.

    Dank,
    Pieter

  3. Astrid schreef:

    Hallo Cathelijne,

    Wat een leuke site, en leuke recepten voor in de slowcooker!
    Een vraagje: De kipdrumsticks en vleugeltjes, gebruik je die met het vel eraan?

    Dank alvast!

    Groet, Astrid.

    • Cathelijne schreef:

      Hoi Astrid,

      Ja, alles blijft eraan, vel en botjes. Geeft extra smaak en vetten en mineralen aan het gerecht. Als je net als ik niet zo van het vel houdt kun je het tijdens het eten er nog afhalen.

      groet, Cathelijne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

aanmelden nieuwsbrief culinair


zoek

myTaste.be