recepten

smurrietaart

We hebben sinds kort een slowjuicer. Een hele goeie. De pulp die eruit komt is behoorlijk droog. Ik vind het een beetje zonde om die smurrie weg te gooien. Dus ik heb de pulp gebruikt om deze taart van te maken.

Ik had voor deze taart een mengsel van peer, appel, wortel en een beetje gember die als smurrie uit de slowjuicer kwam. De taart is heerlijk luchtig en lekker vochtig maar niet klef.

smurrietaart

200 g palmsuiker
200 g roomboter
60 g volle yoghurt
3 eieren
300 g pulp uit de slowjuicer
100 g gemalen, gemengde noten (amandel en pecannoten gebruikte ik)
100 g amandelmeel
150 g zelfrijzend bakmeel
2 theel. bakpoeder
1 theel. dubbel koolzure soda
1/2 theel. grijs zeezout
2 theel. kardemom
2 theel. kaneel
2 theel. gemberpoeder
snufje nootmuskaat
1 mespuntje gemalen kruidnagel

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Neem een ronde springvorm met doorsnede van 27 cm. Vet deze met roomboter in en bestuif met wat bloem.

Doe de roomboter met de suiker in een grote kom en klop met de handmixer alles goed door elkaar. Doe de yoghurt erbij en laat de handmixer nog een minuutje draaien. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop met de handmixer verder. Zorg ervoor dat het ene ei eerst goed opgenomen is voordat je het volgende ei erbij doet. Doe op het laatst de vanillesuiker erbij.

Roer in een andere kom alle droge ingrediënten en de pulp door elkaar. Zorg ervoor dat het een los zanderig geheel blijft.

Daarna roer je met een spatel de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Doe dit kort. Het hoeft alleen door elkaar gemengd te zijn.

Schep het beslag in de voorgeprepareerde springvorm en zet het in de voorverwarmde oven. Zet de wekker op 40 minuten. Controleer dan met een satéprikker of deze er droog uitkomt als je ‘m in de taart prikt. Zo niet, laat de taart dan nog een paar minuten in de oven. Laat ‘m niet te lang in de oven want dan droogt de taart uit. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. Anders valt-ie snel uit elkaar.

Deze smurrietaart blijft afgedekt in de koelkast tot 5 dagen goed.

Je kunt het beslag ook gebruiken om cupcakes van te maken. Verdeel het beslag dan over 18 cupcakevormpjes en bak ze 25 minuten in de oven.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.