recepten

appelnotenplaatkoek

Wil je een dessert of iets zoets bakken maken voor een grote groep? Denk dan aan het maken van iets groots dat je in stukken kunt snijden. Dat is een stuk minder werk dan bijvoorbeeld het maken 25 muffins of versierde koekjes. Dit is een superfijn recept voor een grote groep.

Een dag van te voren zou je het deeg voor de bodem alvast kunnen maken en de noten voor de vulling kunnen hakken. Bewaar het deeg in de koelkast. Dat scheelt weer werk op de dag zelf.

appelplaatkoek

bodem:
400 gram roomboter
250 gram havermout
300 gram gele basterdsuiker of rietsuiker
500 gram bloem

vulling:
750 g goudreinetten, geschild en in kleine stukjes gesneden
2 theel. kaneel
70 g hazelnoten, grof gehakt
100 g walnoten, grof gehakt
70 g amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Strooi de kaneel over de appels en schep ze om. Schep daarna de hazelnoten en de walnoten ook door de kaneelappels. Smelt de botermaar zorg ervoor dat deze niet bruin wordt!

Schep in een grote kom de havermout, de suiker en de bloem door elkaar. Schenk de gesmolten boter erover en roer met een houten lepel alles goed door elkaar zodat er geen droge bloem meer overblijft. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg over de bakplaat. Druk de bodem met je vlakke hand of de bolle kant van een grote lepel goed aan. Het moet namelijk een compacte bodem worden, anders breekt de koek heel snel.

Verdeel het appel-notenmengsel over de bodem op de ovenplaat. Bak de koek 35 minuten in de oven. Na 35 minuten haal je de plaat er even uit en bestrooi je de plaatkoek met het amandelschaafsel. De koek kan nu nog 5 minuten terug in de oven om het amandelschaafsel nog een beetje te roosteren.

Haal de plaatkoek uit de oven en snijd hem meteen in stukken als-ie nog warm is. Als de koek afgekoeld is lukt dat niet meer goed omdat de bodem dan te hard geworden is. Bovendien breekt de koek dan sneller.

Bewaar de plaatkoek maximaal 2 dagen in een luchtdicht afgesloten voorraaddoos. Of bak hem tijdens het diner af en serveer hem lauwwarm als dessert. Ook handig om mee te nemen als je op bezoek gaat bij familie of vrienden. Het is toch altijd een succes als je iets lekkers meeneemt?

Dit recept is voor het eerst gepubliceerd op www.kiind.nl

You may also like...

3 Comments

  1. Nina says:

    Hi Cathelijne.

    Deze al eens gemaakt en hij was heerlijk. Nu wil ik hem morgen weer maken, maar gezien onze nogal gevulde after-appel-en-perenpluk fruitschaal, vraag ik me af: met (hand) peren en -appels moet dit toch ook goed komen?

    Liefs,
    Nina

    1. Cathelijne says:

      Oh ja, goed idee! Wat geraspte verse gember door het fruit combineert lekker met de peren.

  2. mariann says:

    Ha! Wij maakten deze en vervingen de suiker door 50% honing en 50% kokosbloesemsuiker. Was zoet genoeg en heerlijk!

Leave a Reply to mariann Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.