recepten

Melanzane alla parmigiana

Je kunt de ovenschotel de dag van te voren al helemaal in elkaar zetten en in de koelkast bewaren. Op de dag van je feestmaal haal je de ovenschotel ruim van te voren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Zo heb je minder kans op het kapot springen van je ovenschaal als deze in de hete oven gaat.

Melanzane alla parmigiana

1,5 kg aubergines
2 eetl. olijfolie
3 teentjes knoflook, plat geduwd
800 g tomaten uit blik
150 ml rode wijn
1/2 theel. gedroogde oregano
extra olijfolie om in te bakken
200 g mozzarella, in dunne plakken
125 g Parmezaanse kaas, geraspt
6 eieren
verse basilicum, een handvol
zout

Snij de aubergines in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi de plakken met zout. Laat de plakken een half uur in een vergiet liggen zodat het bittere smaakje uit de aubergine kan trekken. Tegenwoordig zijn aubergines niet meer zo bitter als vroeger. Daarom is een half uurtje genoeg.

Ondertussen kun je de saus maken. Verwarm op matig vuur de twee eetlepels olijfolie. Bak de knoflooktenen een minuutje in de olie en doe vervolgens de tomaten en de wijn erbij. Breek de tomaten met een houten lepel in grove stukken. Doe de oregano erbij en een snufje zout. Zet het vuur laag en laat de saus met de deksel op de pan 45 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de saus glad met een staafmixer. Proef of er genoeg zout in zit.

Spoel de aubergines af onder stromend water. Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier. Verwarm een koekenpan en doe er zoveel olijfolie in dat de bodem net bedekt is. Bak de aubergineplakken aan beide kanten bruin. Je zult niet alle aubergine tegelijk kunnen bakken. Zorg ervoor dat er maar één laag aubergineplakken tegelijk in de pan ligt. Voeg eventueel wat olijfolie toe als de aubergineplakken te droog dreigen te worden. Laat de aubergineplakken op een bord afkoelen.

Klop de eieren los in een kom. Vet een ovenschaal licht in met olijfolie. Bedek de ovenschaal met een dunne laag tomatensaus. Leg daarop een laag aubergine. Leg er vervolgens een paar stukken mozarella op, strooi er wat Parmezaanse kaas overheen en leg er wat blaadjes basilicum op. Schenk een dun laagje ei erover. Leg er een nieuwe laag aubergine op, gevolgd door de tomatensaus, de kazen, de basilicum en als laatste het ei. Ga zo verder met aubergine, tomatensaus, kaas, basilicum en ei totdat alle aubergine opgebruikt is. Eindig met een laat tomatensaus. Hou een beetje mozarella en Parmezaanse kaas over om bovenop te doen.

Alles voorbereidingen tot nu toe voor de melanzane alla parmigiana kun je een dag van te voren doen. Dek de ovenschaal met folie af en bewaar deze in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak de melanzane alla parmigiana 30 minuten in de oven. Laat de melanzane alla parmigiana een beetje afkoelen zodat-ie niet meer gloeiend heet is. Dan is-ie het lekkerst.

Dit recept is voor het eerst gepubliceerd op www.kiind.nl

You may also like...

1 Comment

  1. De foto doet me al watertanden! Heerlijk! Ben ook dol op aubergines!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.