recepten

tomatenquiche met basilicum

Al ruim een week liggen er prachtige compacte tijgertomaatjes te wachten om opgeten te worden. Ze zijn niet meer zo mooi en stevig om in een salade te doen. Daarom gaan ze op een quiche. Een gemakkelijke quiche. Zelfs het het deeg maken is eenvoudig. Daarvoor ga ik niet naar de winkel heen en weer.

Ik gebruikte het recept van de quiche met prei, spekjes en geitenkaas als basis voor dit recept. En toen vergat ik het ei door het korstdeeg te doen. Ik deed er wel een eetlepel extra water bij omdat het zo droog aanvoelde. Toen ik het deeg in de vorm gedaan had kwam ik erachter het ei vergeten was. Ging ook prima. Het deeg werd lekker knapperig.

Ik had wat restjes kaas in de koelkast liggen die uit lagen te drogen. Dus ik gebruikte een mengsel van rauwmelkse kazen: oude kaas, belegen kaas en Comté.

cathelijne van den bercken tomatenquiche met basilicum

voor het korstdeeg:
250 g bloem
100 g koude roomboter in vlokken
3 eetl. water
1/2 theel. zout

voor de vulling:
150 g belegen kaas, geraspt
25 g verse basilicum, fijngehakt
250 g kleine tomaten, in plakjes gesneden
70 g pijnboompitten

1 kleine ui, in flinterdunne halve ringen gesneden
6 eieren
1/2 theel. tijm

Beboter en bestuif een taartvorm van 20 cm doorsnede met bloem.

Meng voor het korstdeeg het bloem, het zout en de boter 30 seconden in de keukenmachine of tot het mengsel grof en kruimelig is. Meng het water er nog eens 30 seconden door of totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg en leg het, gewikkeld in plastic folie, minimaal 30 minuten in de koelkast.

Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur in 10 minuten goudbruin. Schud de pan regelmatig zodat de pijnboompitten niet aanbranden.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe de kaas, de basilicum, de helft van de pijnboompitten, de ui, de eieren en het zout in een kom. Roer luchtig met een vork totdat alles goed gemengd is.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit zodat het in de vorm past. Vul de vorm met het eimengsel. Verdeel de tomatenplakjes over het eimengsel en strooi er de ander helft van de pijnboompitten overheen.

Zet de quiche 45 min. in de oven. Serveer met een frisse salade. Wij aten vooraf een tomatenvenkelsoep met kippenbouillon zodat we al heel wat groentes, mineralen en vetten binnen hadden voordat we aan de quiche begonnen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.