recepten

romige kokoscurry van mungbonen

Dit is een heerlijke romige kruidige curry van kleine boontjes die je niet zo gauw tegenkomt in de Nederlandse keuken. En nog gemakkelijk te maken. Deze curry kan eigenlijk niet mislukken. Met wat water en (kippen)bouillon toegevoegd zou je er een heerlijke romige soep van kunnen maken.
Mungbonen kun je meestal vinden bij de Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse, Indische en Thaise winkel. Mungbonen zijn wat groter dan linzen. Ze worden in de Indonesische keuken (bekend onder de naam katjang idju) in zoete gerechten verwerkt en in de Indiase keuken (bekend onder de naam dahl moong) in hartige gerechten verwerkt. In India worden de mungbonen ook gebruikt om te vermalen tot meel om er een kruidig platbrood van te bakken.
Mungbonen zijn de bonen waar taugé uit groeit. Er wordt gezegd dat mungbonen lichter verteerbaar zijn dan vele andere bonen, vandaar dat ze populair zijn in verschillende exotische keukens.

romige kokoscurry van mungbonen

2 eetl. kokosolie
1,5 eetl. komijnzaad
1,5 eetl. korianderzaad
3 teentjes knoflook
40 gram verse gember
6 cm verse kurkuma
700 g tomaten, in stukjes gesneden
250 g gedroogde mungbonen
2 theel. gemalen cayennepeper
600 ml kokosmelk
een handvol verse koriander, grof gehakt
zout en peper

Week de mungbonen 10 tot 12 uur in water met een scheutje azijn. Ververs het water van de bonen tussendoor 2 of 3 keer.

Snij de knoflook, de gember en de kurkuma in kleine stukjes. Plet deze specerijen met een theelepel zout in een vijzel.

Verhit de kokosolie in een pan met dikke bodem. Doe de komijnzaad en korianderzaad erbij en bak het 40 seconden totdat de geuren vrijkomen. Voeg het knoflookmengsel erbij en bak het onder voortdurend roeren nog twee minuten. Doe de tomaten in de pan en bak deze 5 minuten mee.

Voeg de bonen, cayennepeper, kokosmelk en wat zout toe aan de inhoud van de pan. Laat het geheel warm worden totdat het bubbelt. Zet het het vuur laag en plaats een varmverdeler tussen het vuur en de pan. Laat de curry 45 minuten op heel laag vuur zachtjes gaar worden. Roer af en toe om te voorkomen dat de bonen aan de bodem gaan vastplakken.

Proef de curry en breng eventueel wat meer op smaak met zout en peper. Serveer met verse koriander. Wij aten deze curry met basmatirijst, en een salade met komkommer, tomaat, kikkererwten, peterselie en komijn.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.