recepten

quinoa salade met geroosterde bloemkool en kikkererwten

In de zomer eet ik bijna elke dag een salade en in de winter doe ik dat veel minder. Ik merk dat ik dan vaak meer behoefte heb aan soepen, ovenschotels en stoofschotels. Soms wil ik in de winter ook heel graag een salade en dan maak ik meestal een gekookte salade met een aantal ingrediënten die gekookt, gebakken of geroosterd zijn. De basis van deze salade is quinoa met geroosterde groentes. Beetje pittig met de jalapeño dressing. Niet alleen voor de winter, maar ook voor de zomer lekker.

De losse ingrediënten zijn prima vooraf klaar te maken. Als je deze salade bijvoorbeeld mee wilt nemen een volgende dag, zorg er dan voor dat je de gegrilde groentes en de gekookte quinoa apart in bakjes bewaard. Meng de ingredienten van de salade vlak voor het serveren. De dressing kun je in z’n geheel een dag van te voren maken en tot gebruik in de koelkast bewaren.

Voor de salade:
1 bloemkool, in kleine roosjes gesneden
200 g gare kikkererwten
rasp van 1 citroen
olijfolie
2 theel. taco kruidenmix
120 g quinoa
75 g amandelen
een handvol verse munt, in grove stukjes gescheurd
een handvol verse platte peterselie, in grove stukjes gescheurd
een handvol verse koriander, in grove stukjes gescheurd
1 avocado
taco chips
zout en peper

Voor de dressing:
2 eetl. jalapeños, fijngehakt
sap van 2 citroenen
2-3 eetl. olijfolie
2 eetl. bieslook, fijngeknipt
zout en peper

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Verdeel de bloemkool in een laag op de helft van de ovenplaat. Verdeel de kikkererwten in een laag over de andere helft. Bestrooi de groentes met de citroenrasp, de taco kruidenmix en flink wat zout en peper. Besprenkel de groentes met wat olijfolie. Schep de groentes goed om. Rooster de groentes in de oven gedurende 15-20 minuten totdat de bloemkool goudbruin en beetgaar is. Zorg ervoor dat je ongeveer elke 5 minuten de groentes even omschept.

Was ondertussen de quinoa en kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Hak de amandelen grof en zet ze tot verder gebruik apart.

Doe alle ingredienten voor de dressing in een maatbeker. Doe er zout en peper bij en meng goed met een garde. Proef of er genoeg zout en peper in zit en voeg er eventueel nog wat aan toe.

Schep de bloemkool, kikkererwten, quinoa, kruiden en de helft van de amandelen door elkaar. Schenk de dressing over de salade en verdeel de andere helft van de amandelen.

Snij de avocade in plakjes en besprenkel deze met wat citroensap. Doe de salade over in een ruime schaal en verdeel de avocado over de randen van de schaal. Serveer met taco chips of verdeel de taco chips ook over de rand van de schaal.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.