recepten

Bloemkool Tikka Masala

Yay voor Pinterest en al die leuke foodbloggers om te volgen. Op zoek naar een cateringidee voor een hoofdgerecht dat vegan en glutenvrij moet zijn, vond ik een heerlijk recept voor een tikki masala. En nog gemakkelijk ook. Dus als je van Indiase gerechten houdt en het ingewikkeld vindt om er eentje helemaal vanaf nul zelf te maken met verse ingrediënten, begin dan met deze hieronder.

Een traditionele tikki masala bevat veel room en kan daardoor zwaar op je maag vallen. Deze versie is een stuk lichter met nog steeds die typische heerlijke romige smaak van tikka masala.

Ik heb de Amerikaanse hoeveelheden vertaald naar ons metrisch systeem. Verder heb ik de cashewroom gewoon erbij gedaan met de beschrijving hoe je die zelf maakt.

Voor een vegetarische versie vervang je de bloemkool door 200 gram paneer. Voor de klassieke versie met vlees vervang je de bloemkool door 250 gram kip in stukjes. Het lekkerst is het als de kipstukjes vooraf gemarineerd zijn en vervolgens even kort gegrild zijn of op de barbecue hebben gelegen. Daar maak ik later nog wel eens een blog van of volg de methode voor het marineren van de tandoori kip.

ingrediënten
1 ui, fijngesnipperd
6 teentjes knoflook, fijngesneden
40 g verse gember, fijngeraspt
1/2 rode Spaanse peper, fijngesneden
1 bloemkool, roosjes losgesneden
1 theel. mosterdzaadjes
1 eetl. kokosolie

voor de saus
3 tomaten, in grove stukken gesneden
2 rode paprika’s, in stukjes gesneden
een handvol verse koriander
300 ml kokosmelk

specerijen
1 eetl. garam masala
1 theel. gemalen koriander
1 theel. gemalen kurkuma
1 theel. gemalen kaneel
1 theel. zout
1/2 theel. chilipoeder

voor de cashewcream
70 g rauwe, ongezouten cashewnoten
100 ml water

Week de cashewnoten 2-3 uur in het water voordat je gaat beginnen met koken.

Doe de ingrediënten voor de saus in een blender en maal alles grof.

Verhit de kokosolie in een ruime braadpan met dikke bodem. Strooi de mosterdzaadjes in de olie. Zodra ze gaan knetteren en springen, na ongeveer een halve minuut, voeg je de ui, de knoflook, de gember en de peper toe. Roerbak alles een paar minuten op middelhoog vuur.

Als de uien glazig zijn voeg je het uienmengsel aan de saus in de blender toe. Pureer alles helemaal tot een gladde saus.

Doe de saus terug in de braadpan en roer alle specerijen er doorheen. Zet het vuur half laag zodat de saus zachtjes gaat bubbelen. Laat de saus zo onafgedekt 10 tot 15 minuten indikken.

Terwijl de saus bubbelt kun je alvast de blender schoon maken om de cashewroom te maken.

Doe de bloemkoolroosje in de pan bij de saus en roer kort totdat ze bedekt zijn met de saus. Doe een deksel op de pan en laat de bloemkool op laag vuur in 10 minuten beetgaar worden.

Haal de deksel van de pan en laat de saus 10-15 minuten op middelhoog vuur indikken. Roer regelmatig door de saus.

Maak ondertussen de cashewroom. Doe de geweekte cahewnoten met het weekwater in de blender en pureer het op de hoogste stand tot een gladde room. Je hebt maar een paar eetlepels nodig voor de garnering. De rest wat over is kun je een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen.

Proef de saus of er genoeg zout in zit. Als-ie goed op smaak is, verdeel dan twee eetlepels cashewroom over de saus en bestrooi met verse koriander.

Serveer de tikka masala heet met basmatirijst of versgebakken naan.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.