recepten

lentesalade met groene groentes

De eerste verse Hollandse erwtjes, sperziebonen en groene asperges zijn er. Ook de peterselie groeit hard in de kruidentuin. En broccoli is altijd wel verkrijgbaar. Wat een mooie gelegenheid om hier een maaltijdsalade van te maken.

Met quinoa als basis maak ik deze salade ook weleens voor een groep waarin er deelnemers zijn die glutenvrij en/of veganistisch willen kunnen eten. Deze salade is door z’n stevige structuur ook weer heel geschikt im mee te nemen naar een potluck of een picknick.

Een beetje rode paprika zorgt voor wat kleurcontrast tussen het groen. Een een eenvoudige dressing met goeie olijfolie, verse citroensap en knoflook is voldoende om ‘m helemaal af te maken.

70 g quinoa
1/4 rode paprika, in kleine stukjes
100 g sperziebonen
100 g doperwtjes
1/2 stronk broccoli, de roosjes
200 g groene asperges, in stukjes van 2 cm
1 bos peterselie, gehakt
1 eetl. peterselie, gehakt, voor de garnering
1 stengel lente-ui, in ringen, voor de garnering

een klein teentje knoflook
sap van 1 citroen
50 ml olijfolie
zout en peper

Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de quinoa in een ruime kom afkoelen.

Blancheer de groene groentes beetgaar en spoel ze kort met ijskoud water om het kookproces te stoppen.

Maak de dressing. Doe de citroensap met de olijfolie in een maatbeker. Pers er het teentje knoflook boven uit. Meng de dressing met de staafmixer en voeg er naar smaak zout en peper aan toe. Zet deze nog even apart.

De geblancheerde groentes zijn wat kwetsbaarder en kun je het beste zo min mogelijk beroeren. Schep daarom eerst de paprika en de peterselie door de quinoa. Voeg de geblancheerde groentes toe. Hou een paar stukjes broccoli achter voor de garnering. Schep het geheel voorzichtig door elkaar. Ik doe dit het liefst met m’n handen.

Schenk de dressing erover en meng nog even kort. Proef of er genoeg zout in zit. Maak van de salade een bergje in een mooie schaal en leg de overgebleven broccoli er omheen. Bestrooi de salade met een beetje extra peterselie en de lente-ui.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.