publicaties

Libelle

Een paar maanden na de bevalling van mijn zoon komt er een pagina groot artikel over mijn eetgewoontes in Libelle. Ik ben altijd al veel met eten bezig geweest. Maar sinds ik kinderen heb en borstvoeding geef, ben ik me nog meer gaan verdiepen in gezonde voeding en wat het doet met je lichaam.

 

Libelle, week van 26 oktober 2010:

De bewuste eter

“Ik wil andere mensen inspireren om ook gezonder te koken, want het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn”

“Bij mij komen er geen kant-en-klare pakjes of maaltijden binnen. Ik zorg ervoor dat alle ingrediënten vers zijn en het liefst biologisch. Seizoensgroente uit je eigen omgeving, dat is het beste voor jezelf en natuurlijk voor het klimaat.

Mijn moeder kookte altijd gezond en Bourgondisch. Mijn vader werkte bij de veiling, hij nam vaak een lading verse groenten en fruit mee, waar mijn moeder de lekkerste dingen van maakte, zoals zelfgemaakte jam. (…)

Toen ik op mezelf ging wonen wilde ik ouderwets leren koken. Hoe smaakt chili con carne als je geen pakjes gebruikt? Nou veel lekkerde dus, en een stuk minder zout. Het werd voo rmij al snel een sport om klassieke gerechten helemaal zelf te bereiden. Ook raakt ik geïnteresseerd in gezond eten. Ik realiseerde me dat je elke dag dingen naar binnen stopt die vervolgens weer onderdeel van jou worden. Dan moet je eigenlijk wel weten wát je eet. Ik ging me verdiepen in de achtergrond van ingrediënten zoals E-nummers. Sommige van deze toegevoegde stoffen zijn ongevaarlijk, zoals citroenzuur. Maar andere nummers zijn ronduit slecht voor je.

Ik heb twee jaar geleden Een pleidooi voor echt eten gelezen, een soort bijbel voor simpel en gezond eten. Daar staan heel makkelijke spelregels in, zoals: eet niets wat je oma niet als voedsel zou herkennen. Die zou dus alle pakjes en potjes en kant-en-klare sauzen laten staan. Een andere spelregel: eet met je gezin samen, dek de tafel en ga er écht voor zitten. Mijn oudste kind is daar nu zo aan gewend, dat ze rustig drie kwartier aan tafel zit.

Mijn gezin is nauwelijks ziek, de meeste griepjes gaan aan onze deur voorbij. Dat komt denk ik door mijn biologische, gevarieerde en zelf klaargemaakte maaltijden. Ik wil andere mensen inspireren om ook gezonder te  koken, want het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Daarom zet ik mijn lekkere en simpele gerechten vaak op Twitter. Laatst schreef een andere twitteraar: “Door Cathelijne ben ik gezonder gaan eten”. Dat vond ik een geweldig compliment.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.