Cathelijne van den Bercken

doperwtjessoep met pancetta en munt, 4-6 personen

klont boter
2 sjalotten, in dunne plakjes
50 g pancetta, in blokjes
1/2 stengel bleekselderij, fijngehakt
500 g doperwten (gedopt gewogen)
1 kleine krop ijsbergsla, grofgesneden
1 grote aardappel, geschild en in blokjes
1 liter groentebouillon
15 verse muntblaadjes, fijngehakt, plus een paar takjes voor de garnering
extra vergine olijfolie
zout en versgemalen peper

voor de crostini:
klont boter
driehoekjes brood

Verhit de boter in een pan, voeg de sjalotten, pancetta en selderij toe en laat ze op hoog vuur zweten. Roer er de erwten door en voeg de sla, aardappel en bouillon toe. Roer goed en doe er zout en peper bij. (Wees voorzichtig met het zout, want de pancetta bevat ook zout en de bouillon misschien eveneens). Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat alles 15 minuten zachtjes pruttelen of totdat de erwten gaar zijn.
Haal de pan van het vuur en laat de inhoud een beetje afkoelen. Draai er dan in een blender of keukenmachine een gladde puree van. Doe de soep weer in de pan, voeg de fijngehakte munt toe en warm het geheel op. Breng zo nodig op smaak.
Maak intussen de crostini. Smelt de boter in een koekenpan en bak de driehoekjes brood aan beide kanten goudbruin.
Schep de soep in borden, druppel er wat olijfolie over, garneer met takjes munt en leg steeds 2 crostini op de rand van elk bord.

uit ‘Passione’ van Gennaro Contaldo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be