recepten

gazpacho uit Madrid

Een van mijn tantes van mijn vaders kant is getrouwd met een Spanjaard. En ze wonen sinds begin jaren ’80 in Madrid. Toen ik in de hete zomer van 2001 in Madrid was, heeft ze de eerste dag deze gazpacho voor mij gemaakt. Ik heb er goeie herinneringen aan. Heerlijk verfrissend, smaakvol en vullend.

Dit recept maakte ik regelmatig als voorgerecht bij de luxe picknicks die ik als cateraar organiseerde. De hoeveelheden hieronder zijn voor zo’n 16-20 personen.

gazpacho

15 tomaten, kroontje eruit en in stukken gesneden
4 rode paprika’s, ontpit en in stukken gesneden
4 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngesneden
2 komkommers, in stukken gesneden
2 sneetjes witbrood, in stukjes gesneden
3 liter ijskoud water
100 ml olijfolie
peper/zout

Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de blender of de keukenmachine en pureer alles fijn tot een dikke soep. Zet de blender weer aan en laat de olijfolie in een straaltje bij de soep lopen. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Denk eraan dat het gerecht als het op koelkasttemperatuur is, wat minder sterke smaak zal hebben. Dus voeg iets meer peper en zout toe dan je gewoon bent. Laat de soep enkele uren in de koelkast afkoelen. Dien op een warme zomerdag direct uit de koelkast op.

You may also like...

2 Comments

  1. […] warm weer vinden wij het lekker om koele gerechten te eten. De gazpacho, de komkommersoep, de tabouleh en een schaal met verschillende tapas met brood zijn al voorbij […]

  2. […] En verder is het gewoon een kwestie van koel eten: Fruit, veel rauwkost en ‘s avonds lekker gazpacho of komkommersoep volgens de recepten van de immer uitmuntende […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.