300 g uien, gepeld, overlangs gehalveerd en de helften dwars op de draad in plakjes
40 g boter
1 eetl. olijfolie
750 g vastkokende aardappelen, geschild
16 grote ansjovisfilets (onder olie, dat zijn ongeveer 2 blikjes)
zwarte peper
2,5 dl slagroom, ongeklopt
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Verhit 30 gram boter samen met de olijfolie in een bakpan en bak daarin onder regelmatig roeren op een halfhoog vuur de uien gedurende 10 minuten, of tot ze zacht en geurig zijn geworden.
Rasp de aardappelen met een grove rasp of snij ze tot julienne.
Snijd de ansjovisfilets in kort stukjes.
Roer in een grote kom de gebakken uien, de geraspte aardappelen en de ansjovisfilets samen met wat zout en versgemalen peper door elkaar.
Vet een kleine ovenschaal (18 x 22 cm) in met de resterende boter. Vul de ovenschaal met het aardappelmengsel. Giet de slagroom gelijkmatig uit over het geheel en controleer of de vloeistof tot ca. 1,5 cm onder het oppervlak komt.
Zet de schaal 60 min. in een voorverwarmde oven, of tot de aardappelen gaar Zijn, alle room is geabsorbeerd en het oppervlak licht krokant is geworden. Server Janssons verleiding direct uit de gloeiend hete ovenschaal. Lekker met een frisse komkommers