Cathelijne van den Bercken

klassieke tapenade

Het woord tapenade komt van het Provençaalse woord ‘tapéno’. Dit betekent kappertje. Dus, tapenade kan niet zonder kappertjes. Dit is een van de vele variaties voor het klassieke recept van tapenade. Kappertjes en olijven voor de basis, knoflook voor het beetje pit, ansjovis voor het vleugje zee in dit aardse gerecht, Provençaalse kruiden voor wat extra smaak, alcohol om de aardse smaken los te maken en olijfolie voor de smeuïgheid.

pittige_tapenade

400 g zwarte olijven zonder pit
30 g kappertjes
30 g ansjovisfilet gezouten
Provençaalse kruiden
1 teentje knoflook (fijngehakt)
olijfolie
1 eetl. Madeira of Cognac
versgemalen peper

Doe alle ingredienten (behalve de olie) in de keukenmachine en laat deze kort draaien totdat alles goed gemengd maar nog wel in stukjes is. Voeg al draaiend de olie in een straaltje toe. Niet te lang doordraaien, want dan wordt het te papperig.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be