recepten

rabarbertaart, 8 personen

voor de vulling:
1 kg rabarber (vuil gewicht)
200 g fijne kristalsuiker

voor het deeg:
150 g bloem
1 eetl. fijne kristalsuiker
1/4 theel. zout
85 g koude boter, in blokjes
85 g koude roomkaas, in blokjes
2-3 eetl. koude slagroom
diepe vlaaivorm met een doorsnede van 23 cm of een ondiepe van 25 cm

voor de roomkaasvulling:
300 g roomkaas
3 dl double cream (of slagroom)

Verwarm de oven voor op 190˚C.
Maak de rabarberstelen schoon, snijd ze in stukjes van 2 cm en leg ze in een ondiepe ovenschaal, strooi de suiker erover en hussel goed. Zet de schaal 45 min. in de oven. Schuif nadat je de rabarber eruit hebt gehaald onmiddelijk een bakplaat in de oven. Laat de rabarber afkoelen.
Maak intussen het deeg. Meng in een foodprocessor de droge ingrediënten, doe er de boter en de roomkaas bij en druk op de pulse-knop tot je een kruimelig mengsel hebt. Bind het met de room tot een deeg, daarbij de pulse-knop zo weinig mogelijk gebruikend. Laat het deeg minsten 20 min. rusten in de koelkast. Rol het deeg uit, bekleed de vorm en zet die nog minsten 20 min. in de koelkast.
Haal de vorm uit de koelkast, bekleed het deeg met folie, vul de vorm met een steunvulling (bijvoorbeeld bruine bonen) en zet hem 15 min. op de bakplaat in de oven. Verwijder doodvoorzichtig – pas op, gloeiend heet – bonen en folie en bak de taartbodem nog 5 min. tot hij goudbruin en gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.
Je kunt al deze voorbereidingen heel goed een paar dagen van tevoren uitvoeren, als je de gebakken en afgekoelde taartbodem maar in een luchtdichte verpakking bewaart.
En dan nu de vulling: klop met een garde de roomkaas zacht, doe er de room bij en klop tot het mengsel een beetje dikker wordt. Overdrijf het kloppen niet – het mengsel moet golvend voluptueus zijn, een mascarponeachtige consistentie. Vul er de taartbodem mee. Gebruik een grote spatel of paletmes om er de stukjes rabarber op te leggen. Versier met eetbare bloemen.

You may also like...

2 Comments

  1. Deze taart is ech heel lekker. Na de 1e keer maken deed ik het nog een keer met iets aanpassing. Ipv 1kg rabarber nam ik 900 gram als de rabarber uit de oven komt schenk ik het in een pan en doe er ongeveer 100 gram aardbeien bij dan pureer ik alles met de staafmixer. Hierin los ik 6 blaadjes gelatine op. Dit laten afkoelen en dan op de roomkaas storten. Dit een paar uur laten opstijven het leifst een nacht. Dan evt ter garnering nog wat stukjes aardbei er boven op.

    Ik heb in plaats van double Cream 100gr mascarpone en 200gr slagroom gebruikt word heerlijk luchtig en stijft goed op.

    Top taartje :D

    1. Cathelijne says:

      Dit klinkt ook erg lekker. En wat netter afgewerkt dan zoals ik ‘m meestal maak ;-)

Leave a Reply to Cathelijne Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.