recepten

stoofschotel van ree-achterbout

Een deel van de kwart ree die we laatst gekregen hebben, is de achterbout. Er zit nog een stuk bot aan het vlees vast. Het meeste vlees haal ik van het bot af en snij ik in blokjes tot poulet. Het bot gooi ik niet weg, maar laat ik lekker meesudderen in de stoofschotel. Het merg kun je na het stoven er nog uitlepelen en opeten.

400 g wildpoulet van ree, hert of zwijn
1 winterpeen, in kleine blokjes
2 kleine uien, gesnipperd
1 teentje knoflook
100 g gemengde paddestoelen, in plakjes
1 takje verse thijm
1 klein laurierblaadje
100 g roomboter
zout en peper
bloem

Verwarm de oven voor op 150˚C.
Laat de roomboter smelten in een pan met dikke bodem die ook in de oven kan. Als het schuim weggetrokken is, braad dan het poulet enkele minuten op heet vuur aan en schep het uit de pan.
Zet het vuur wat lager en bak de winterpeen, ui en knoflook een paar minuten zachtjes in het overgebleven vet.
Voeg de poulet, thijm, laurierblaadje en wat zout en peper toe. Zet het geheel net onder water. Zet de pan in de oven met de deksel erop en laat het minimaal 3 uur zachtjes garen.
Zet de pan op het fornuis. Meng een eetlepel bloem met een beetje water in een kommetje. Voeg het bloem-watermengsel aan de nog dunne jus toe. Verhit de stoofschotel en blijf roeren totdat de jus zich bindt. Als de jus zich nog niet bindt, maak dan wat meer bloem-watermengsel aan.
Bak ondertussen de paddestoelen in een koekepan gaar in een beetje roomboter.
Als de stoofschotel naar wens gebonden is, voeg dan de paddestoelen toe en dien op.

You may also like...

4 Comments

 1. Jagersvrouw says:

  Wij hadden een achterbout van een ree van ons eigen jachtveld. Daar hebben we de biefstukjes uitgefileerd en met de rest, 1250 gram, de stoofschotel gemaakt. Deze hebben we opgediend in een soufflé bakje met een dekseltje van bladerdeeg.
  We hebben de biefstuk en het stoofpotje samen geserveerd op een groot bord met een garnituur van gebakken aardappelblokjes en gewokte spruitjes met spekjes. Vooraf hadden we gerookte ganzenborst met meloen gegeten.
  Alles was even heerlijk. Omdat we met z’n vieren waren was er meer dan genoeg over van de stoofschotel om later nog eens van te ten.
  Dit was een fijn recept zonder al te veel gedoe en goed van te voren klaar te maken.
  Ik heb het recept opgeslagen voor hergebruik.

 2. Chantal says:

  Ik heb dit vorige week gemaakt, heb wel in plaats van wildvlees gewoon rundvlees en een mergpijpje gebruikt. Het was echt heerlijk. Makkelijk te maken maar kost wel tijd. Ik maakte het een avond van te voren. Het was echt verrukkelijk!

  1. Cathelijne says:

   Mjam, ja, het lekkerst als je het van te voren maakt. Het jachtseizoen is nog niet begonnen en dan kun je inderdaad ook bijvoorbeeld runderstoofvlees gebruiken.

 3. MMMMMMMMMM. makkelijk te bereiden en ook nog eens erg lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.