recepten

torta di zucca di Donatella

Italiaanse kennissen hebben een agriturismo in Ligurië. Daar hebben we eens een week gekampeerd en genoten van hun gerechten. Toen ze een keer in november bij ons op bezoek gingen op weg naar de Noordkaap, hebben we samen in mijn keuken gekookt. En ze leerde me verschillende dingen met pompoen maken. Zoals deze pompoenpizza. Geschikt als bijgerecht of als lunchgerecht, voor ongeveer 6 personen.

voor de vulling:
1/2 flespompoen (500 g.)
100 g ricotta
1 ei
30 g Parmigiano of Pecorino, geraspt
15 g. gedroogde gemengde paddestoelen
2 theel. oregano
grijs zeezout
peper

voor het deeg:
130 g. bloem
2 eetl. olijfolie
1 theel. grijs zeezout
50 ml. water

Doe de bloem op een plank, maak een kuiltje in het midden en doe de olie in het kuiltje. Strooi het zout erover. Meng langzaam de olie met wat bloem. Doe er een scheutje water bij en werk langzaam naar buiten toe. Voeg af en toe een scheutje water toe. Kneed nog 5 min. door. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten bij kamertemperatuur.

Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Als je een hele verse biologische flespompoen hebt dan heeft deze een dunne schil en hoef je ‘m niet te schillen. Alleen goed schoonspoelen. Stoom de blokjes in een half uur tot drie kwartier gaar. Pureer ze met een vork in een kom of in de keukenmachine.

Week de paddestoelen een half uur in warm water of totdat ze zacht zijn. Knijp de paddestoelen uit en hak ze fijn met een mezzaluna. Roer de paddestoelen door de gepureerde pompoen. Laat een kwartiertje staan.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Meng de ricotta, oregano, parmigiano en ei door het pompoenmengsel.

Rol het deeg dun uit op een met bloem bestoven werkvlak. Leg het deeg in een lage ovenvorm. Smeer de pompoenpuree op het deeg en vouw de randjes van het deeg naar binnen. Giet nog een flinke scheut olijfolie over het geheel.

Bak de torta di zucca 30 min. in de oven op 200˚C.

Snij de torta in vierkante stukken en serveer meteen. Het is ook lekker om deze torta koud mee te nemen voor een picknick.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.