recepten

vlierbloesemsiroop

Bij ons om de hoek in de Oostvaardersplassen, maar ook in de parken van Almere wordt je op dit moment tijdens een fiets- of wandeltocht bedwelmd door de geur van vlierbloesem. Die bloeit hier welig en veelal in het wild. Andere benaming voor vlier zijn elderberry (Engels), sureau noir (Frans) en Holunder (Duits). De vlier houdt vliegen, muggen en mollen op afstand. Je vindt meer info over vlierbloesem bij mijn recept van vlierbloesemchampagne.

vlierbloesemplukken

1 kookpan vol vlierbloesem
biologische citroen
suiker

Doe de vlierbloesem met steel en al in een pan met de citroen in schijfjes gesneden er tussen gestopt. Vul de pan met water zover dat de bloesem onder staat. Laat dit 24 uur staan.

Zeef het extract door een fijnharige zeef of (beter) door een kaasdoek. Wring het laatste vocht uit de bloemen. Voeg per liter water 500 gram suiker toe. Laat de siroop net aan de kook komen totdat de suiker opgelost is. Vul gesteriliseerde warme glazen flessen (anders springen ze kapot) met de siroop.

Voor gebruik de siroop verdunnen met koud kraanwater of bubbelwater.

You may also like...

2 Comments

  1. Marianne says:

    Ha! Deze heb ik vorig jaar ook al gemaakt. Nu al weer twee keer… Maar ik krijg hem niet lekker. Het lijkt wel suikerwater! Heeel anders dan die van Ikea, daar zit citroenzuur bij in en het smaakt veel zuurder (frisser). Ook anders dan ik laatst van iemand proefde. Die was echt lekker. Wat doe ik toch verkeerd? Ik heb minder suiker geprobeerd en meer verdunnen. Meer citroen erbij, maar ik blijf alleen een zoete nasmaak in m’n mond houden na een glas… Bah…

    1. Cathelijne says:

      Misschien vind je het wel lekkerder als je er wat meer citroensap in doet? En de citroen die in het weekwater ligt uitknijpt voordat je gaat zeven. Misschien ligt het aan de suikersoort die je gebruikt. Voor vlierbloesemsiroop gebruik ik witte gerafineerde suiker. Misschien dat het met oerzoet of palmsuiker nog een extra smaakje geeft waardoor je het wel lekker vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.