Cathelijne van den Bercken

volkorenbrood

 

300 g volkoren tarwemeel
150 g tarwebloem
50 g roggemeel
15 g verse gist
1 eetl. honing
2 theel. grijs zeezout
350 ml lauwwarm water

Los het gist en de honing in de ene helft van het water op. Los het zout in de andere helft van het water op.

Maak op de aanrecht een berg van het meel en bloem en maak er een kuiltje in. Giet eerst het gistmengsel in het kuiltje en meng er langzaam vanuit het kuiltje wat meel bij.

Voeg dan het zoutmengsel erbij en begin met kneden. Kneed ongeveer 10 minuten met de hand.

Laat het deeg minimaal 1,5 uur (ik laat het meestal de hele nacht) rijzen in een kom met een vochtige theedoek erover heen. Zorg ervoor dat het deeg tochtvrij staat.

Kneed daarna alle lucht eruit, 1 minuut is voldoende. En laat het opnieuw rijzen, ongeveer een uurtje, in de vorm of op de plaat zodat je het meteen in de oven kunt schuiven.

Verwarm de oven voor op 225˚ C en bak het brood in 25 minuten gaar.

Pak het brood in 2 droge theedoeken in zodat het langzaam kan afkoelen. Dat is een trucje dat ik van Italiaanse kennissen heb geleerd. Zo wordt de korst niet zo keihard.

One Response to volkorenbrood

  1. Debby schreef:

    Al een hele tijd geleden van jou dit recept gekregen. Ik bak er zelf speltbood mee. Het is een fijn recept. Lukt altijd en de kinderen eten het met smaak!
    Laatst geen zin om te bakken en een keer voor supermarktbrood gekozen. Zoon wilde het echt niet eten. Het moest zelfs gebakken zijn!
    Bedankt voor je top recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be