Cathelijne van den Bercken

biryani met kip

Een vegetarische biryani at ik regelmatig in India toen ik daar voor 3,5 maand rondreisde. Heerlijk, al die specerijen die helemaal door de rijst getrokken zijn. En elke keer was de smaak weer anders.
Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten. Als je eenmaal de droge ingrediënten in huis hebt, dan kun je deze biryani keer op keer (bijna) in een handomdraai maken. Je hoeft dan alleen nog maar voor de verse kruiden de tuin in en voor de verse kip en yoghurt naar de boerenmarkt of winkel. Gember, knoflook, melk en yoghurt zijn onderdelen van mijn basisvoorraad. Die heb ik altijd in huis.

voor de marinade:
een stuk gember van 2 cm, geschild en fijngeraspt
5 teentjes knoflook, fijngeperst in de knoflookpers
1 eetl. garam masala
1/2 theel. chilipoeder (afhankelijk van hoe heet je het wilt) 
2 theel. gemalen geelwortel (koenjit of turmeric)
1 theel. grijs zeezout
een handvol verse koriander, fijngehakt 
een handvol verse munt, fijngehakt
6 eetl. volle yoghurt

overige ingrediënten:
500 g kipfilet, in blokjes van 2 cm gesneden
3 uien, door midden en heel dun in plakjes gesneden
4 eetl. ghee of kokosolie
350 ml water
200 g ongekookte basmati rijst
4 kardemompeulen
2 curry blaadjes

1/2 eetl. grijs zeezout
1/2 theel. saffraandraadjes
2 eetl. melk

Stamp de ingrediënten voor de marinade, behalve de yoghurt, fijn in een vijzel en doe ze in een grote kom samen met de yoghurt. Of snij de ingrediënten voor de marinade eerst grof en pureer alles samen in het bakje met mesje dat bij de staafmixer hoort.

Roer de kipblokjes door de marinade en zorg dat al het vlees bedekt is met de marinade. Zet de kip minimaal 2 uur, maar liever een hele nacht, afgedekt in de koelkast.

Doe de melk in een klein kopje of kommetje en week de saffraandraadjes er een uurtje in. Je zult zien dat de melk al gauw geel gaat kleuren van de saffraan.

Was de rijst een paar keer met water. Hierdoor spel je een deel van het zetmeel weg zodat de rijst mooi droog blijft tijdens het koken en niet gaat plakken. Ik vind het het gemakkelijkste om de rijst in een zeef te doen boven een kom en daar water in te laten lopen. Schudt even met de zeef in het water en ververs het water een paar keer. Doe de rijst in de kom en vul deze zover met water dat de rijst minimaal 2 cm onder water staat.

Breng de 350 ml. water met het zout in een pan aan de kook. Laat de rijst uitlekken in de zeef en kook de rijst 5 min. zachtjes met de deksel op de pan. Het water moet nu opgenomen zijn door de rijst. De rijst is iets zachter geworden, maar heeft wel nog een harde kern.

Verhit ondertussen de ghee in een bakpan. Bak de uireepjes in de ghee zachtjes bruin terwijl je af en toe roert.

Leg de gemarineerde kipblokjes in een gelijkmatige laag op de bodem van de slowcooker. Verdeel de gebakken uireepjes over de kipblokjes. Verdeel ook de rijst erover. Duw de kardemompeulen en het curryblad in de rijst. Giet de geweekte saffraandraadjes met de geel geworden melk over de rijst. Leg als laatste een eetl. ghee in kleine vlokjes bovenop de rijst.

Zet de slowcooker 1 uur op high en 4 uur op low. En klaar is je Indiase biryani met kip. Serveer de biryani traditioneel met raita. Een beker yoghurt met wat verse koriander en een vers teentje uitgeknepen knoflook. Een lekker frisse tegenhanger van de pittige kip op te frissen.

 

7 Responses to biryani met kip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be