recepten

breekbroodjes

Als variatie op het gewone volkorenbrood, maak ik voor feestelijke gelegenheden (of gewoon als ik er zin in heb), breekbrood. Dit is een versie van spelt. Er zit roggemeel in omdat rogge veel fytase bevat die de van nature aanwezige fytinezuren gemakkelijker uitgeschakeld worden en omdat het een heerlijke smaak aan het brood geeft.

350 g volkoren speltmeel
100 g speltbloem
50 g roggemeel
15 g verse gist
1 eetl. honing
2 theel. grijs zeezout
270 ml lauwwarm water
2 eetl. olijfolie 

Los het gist en de honing in de ene helft van het water op. Los het zout in de andere helft van het water op. Voeg de olijfolie aan een van de watermengsels toe. Maakt niet uit welke. Als de olie maar goed verdeeld wordt in het deeg straks.

Maak op de aanrecht een berg van het meel en bloem en maak er een kuiltje in. Giet eerst het gistmengsel in het kuiltje en meng er langzaam vanuit het kuiltje wat meel bij.

Voeg dan het zoutmengsel erbij en begin met kneden. Kneed ongeveer 10 minuten met de hand.

Laat het deeg minimaal 1,5 uur (ik laat het meestal de hele nacht) rijzen in een kom met een vochtige theedoek erover heen. Zorg ervoor dat het deeg tochtvrij staat.

Kneed daarna alle lucht eruit, 1 minuut is voldoende. Maak kleine bolletjes, zo groot als een pingpongbal. Nu zou je de bovenkant eventueel even in wat gemengde zaden dopen. Worden ze nòg mooier van. Leg de bolletjes nèt niet tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de broodjes opnieuw rijzen onder een vochtige theedoek, ongeveer een uurtje.

Verwarm de oven voor op 225˚ C. Na het rijzen zijn de broodjes wat groter geworden en plakken ze aan elkaar vast. Dat is prima want dan kun je ze straks gemakkelijke afbreken terwijl de broodjes netjes heel blijven. Bak het breekbrood in 25 minuten gaar.


You may also like...