publicaties

Fabulous Mama

Deze maand staat er een stukje over ons in Fabulous Mama. Via Twitter werd er een oproep gedaan. Ze zochten gezinnen die op een bewuste manier omgaan met hun eten en maaltijden. Ze hadden al een veganistisch, raw food en biologisch etend gezin gevonden. En ze zochten eigenlijk naar nog een andere manier van omgaan met eten. Verschillende tweeps schoven mij naar voren. En het werd ‘eten zonder E-nummers‘. Ik had liever de titel ‘Weston Price voedingsgewoontes‘ gezien. Maar dat vond de eindredactie wat te specifiek. Fijn dat de rauwe melk, rauwe honing, roomboter en eigen brood worden genoemd.

Ik ben erg blij met de foto’s. De fotografe kwam rond lunchtijd, dus ik had wat lekkere dingen gemaakt. Ook voor op de foto. Allemaal heel eenvoudig. Water met een takje Marokkaanse munt, doorgeprikt ei met spek, sla uit de tuin met eetbare bloemen en een dressing van balsamico, honing en olijfolie en volkorenbrood. Verder zie je op de foto’s rauwe melk, rauwe Almeerse honing en grijs zeezout.

 

‘Zakjes, pakjes of potjes komen er bij ons niet in’

Cathelijne van den Bercken (40) is mama van Laura (3) en Jasper (2). Ze is zelfstandig ondernemer en kookt zonder E-nummers.

“We eten geen industrieel bewerkt voedsel, zoals vleesvervangers, kant-en-klaarmaaltijden en gepasteuriseerde melk, en we mijden met name smaakversterkers, kleurstoffen en zoetstoffen. E621 is berucht: het zorgt ervoor dat je niet meer naar je lichaam luistert en blijft eten, ook al ben je verzadigd. Onze leefwijze lijkt misschien ingewikkeld, maar is het niet. Je moet er alleen even aan wennen. De kinderen weten niet beter en producten waar bijvoorbeeld veel suiker in zit, krijgen ze nooit. We drinken voornamelijk kruidenthee en water en we eten vers fruit in plaats van dat we fruitsap drinken, vanwege de vezels. De kinderen krijgen tussendoor dadels en abrikozen, groente en rijstwafels. We bakken brood en als beleg gebruiken we bijvoorbeeld notenpasta, rauwe honing of biologische leverworst. Het avondeten wijkt niet veel af van wat de meeste gezinnen eten, alleen bereiden wij alles zelf en gebruiken we geen zakjes, pakjes of potjes. Gemiddeld besteed ik niet meer dan een halfuur aan het avondeten. Je lijf is gebouwd van wat je in je mond stopt. Door puur te eten, voelen we ons nu fitter en gezonder dan voorheen. Onze kinderen zijn rustig, allergievrij en nooit ziek, terwijl ze volop aangestoken kunnen worden bij hun gastouder. Mijn man had last van lactoseintolerantie, maar inmiddels niet meer nu hij rauwe melk drinkt. Doordat er in het verleden listeria-uitbraken zijn geweest, denken mensen dat rauwe melk gevaarlijk is, maar listeria zit ook in gepasteuriseerde producten en in groente en fruit. De kans dat je hier ziek van wordt is heel klein.
Ik wil mensen inspireren om zich meer te verdiepen in ingrediĆ«nten. Zo vind ik het vreemd dat een bepaalde dieetmargarine op tv wordt aangeprezen, terwijl er op de achterkant staat dat hij niet geschikt is voor kinderen onder de vijf jaar en dat vrouwen die borstvoeding geven de margarine alleen in overleg met hun huisarts mogen eten. Maar men koopt het massaal…
Wij keizen niet alleen voor bewust eten, maar ook voor bewust leven: ons huis heeft zonnepanelen en een zonneboiler en we hebben onze auto zo verbouwd dat hij erg zuinig rijdt, dankzij een aerodynamische staartpunt. Ik vind het leuk om mensen te inspireren, onder andere door mijn site www.cathelijne.nl.”

You may also like...

1 Comment

  1. Leuk stuk en leuke foto’s! Maar wat bizar van die margarine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.