recepten

feestelijk kaneelbrood

Een heerlijk zoet brood met relatief weinig suiker. Door de kaneel lijkt het zoeter dan het is. Ik vond dit recept via Pinterest op de Roemeense site Just love cookin. Het is van origine een recept uit Estland.

Voor het vertalen van de ingrediëntenlijst heb ik een automatische vertaler gebruikt. Verder heb ik zelf de beschrijving maar verzonnen. Ik denk dat dit ook een heerlijke basis is voor bijvoorbeeld een feestelijk hartig brood met een kruidenmengsel zoals bijvoorbeeld kruidenboter of tapenade. Ik ga het ook nog eens een keer maken met volkorenmeel in plaats van witte bloem.

Ik kon geen foto meer maken van het hele brood want de familie was al begonnen met aansnijden en opeten.

 

ingrediënten voor het brood:
120 ml melk, lauwwarm
1 theel. honing
1 ei
25 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
7 g gedroogde gist of 15 g verse gist
300 g bloem, gezeefd
snufje zout

ingrediënten voor het kaneelmengsel:
50 g roomboter, op kamertemperatuur 
3 eetl. suiker
4 theel. kaneelpoeder 

Los het gist samen met de honing op in de melk en laat het een paar minuten staan totdat het schuimt en een beetje opgezwollen is. Voeg het ei en de gesmolten boter toe en klop met een garde alles goed door elkaar.

Meng de gezeefde bloem met het zout. Doe de bloem op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Doe het gistmengsel in het kuiltje en meng langzaam het gistmengsel met de bloem. Werk langzaam naar buiten toe totdat je een deeg hebt.

Kneed het deeg 10 minuten met de hand. Leg de deegbal in een kom en dek die af met een vochtige theedoek. Zet het deeg op een tochtvrije plek en laat het 1 tot 2 uur rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is. Ik laat deeg vaak in de oven rijzen met het ovenlampje aan. Dan is het net iets warmer en er is geen tocht.

Kneed het deeg een paar seconden door totdat je de lucht eruit geduwd hebt. Verwarm de oven voor op 200˚C. Meng ondertussen de zachte boter met suiker en kaneel.
Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het stuk deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 30 cm. Hoe dunner, hoe meer laagjes met suikerkaneel je krijgt.

Bestrijk de deeglap met een kwastje aan een kant met de kaneelboter. Hou een beetje over om op het einde nog over je brood uit te smeren.

Rol je deeglap mooi strak op als een pannekoek. Begin aan een lange kant met rollen. Snij de deegrol in de lengte doormidden met een lang scherp mes. Draai de twee helften om elkaar heen, zo dat de kaneellaagjes zichtbaar blijven. Bestrijk de bovenkant van je kaneelbrood met de overgebleven kaneelboter.

Leg je kaneelbrood op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het brood in 20-25 min. gaar op 200˚C.

Lekker om het warm te eten met een beetje roomboter, appeljam of appelstroop.

You may also like...

5 Comments

  1. Anne says:

    Als het brood met kaneel en suiker hebt ingesmeerd en gevlochten moet het dan niet een tweede keer rijzen voordat je het afbakt?

    1. Cathelijne says:

      Nee het hoeft niet een tweede lange rijs te hebben. Deze rijst nog een beetje na in de oven als je al gaat bakken.

  2. Sarah says:

    Dit brood is een succes! Ik heb er een volkorenmeel variant van gemaakt. Heerlijk..

  3. Monique says:

    Dit brood zag er zo lekker uit dat ik het meteen wilde gaan maken. Gelukkig had ik alles in huis dus ik kon meteen aan de slag. Omdat ik een kind heb met lactose-tolerantie heb ik gekozen voor plantaardige boter en lactosevrije melk. En het resultaat was zoals ik had verwacht: Een heerlijk zoet brood! De kinderen hebben het nog niet geproefd maar ik weet zeker dat zij het ook lekker zullen vinden! Dit brood is zeker een blijver!

  4. Ziet er heerlijk uit, gaan we zeker ook proberen!

Leave a Reply to Monique Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.