recepten

Gepofte bietjes met zoete bataat

Eigenlijk hou ik niet van rode bietjes. Die aardse smaak… Maar in dit gerecht wordt die aardse smaak heerlijk gecompenseerd door de balsamico. Het is een van mijn favoriete ovengerechten geworden.
In dit recept heb ik rauwe rode bietjes gebruikt. Als je gekookte bietjes gebruikt, is een half uur in de oven genoeg. Maar zorg dan dat je bataat ook vooraf een beetje gekookt is. 10 min. in ruim water is genoeg.

20120217-215853.jpg
voor 4 pers.
6 rauwe rode bietjes, geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
2 grote zoete bataten (zoete aardappel), geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
10 teentjes knoflook, in de schil en een beetje geplet,
6 eetl. balsamico-azijn
6 eetl. olijfolie
2 eetl. gedroogde oregano
peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng alle ingrediënten in een ruime ovenschaal. Zet de ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie 45-60 min. in de oven op 180°C totdat de bietjes en bataat gaar zijn.

Lekker met een stukje vis en een sausje van crème fraiche met flink wat geraspte mierikswortel.

Ik maak deze schotel ook vaak zonder bataat. Kan ook prima. En als je nog wat bietjes over hebt, zijn die de volgende dag heerlijk als garnering over een salade.

You may also like...

5 Comments

  1. marianne says:

    Al twee keer gemaakt. Heerlijk vinden we het. Maar we smullen sowieso van bietjes. Man kon laatst geen rauwe vinden, dus toen moesten we wel met gekookte aan de slag. Ik proefde weinig verschil, gelukkig. Maar liever koop ik in de lente geen voorgekookte bietjes…

    1. Cathelijne says:

      Ik gebruik ook het liefst rauwe verse bietjes. Voor het resultaat van dit gerecht maakt het weinig uit. Het enige verschil is dat je de rauwe bietjes wat langer in de oven moet laten dan de voorgekookte.

  2. […] de aardse schotel baseerde ik me op dit recept en voor de kaaslasagne, volgde ik grotendeels dit recept. Dit werd hier erg gesmaakt! De volgende […]

  3. Noor says:

    Lijkt me heerlijk, dit ga ik een keer proberen.
    De bietjes zijn nog rauw als je ze in de ovenschaal doet?
    Bloeden ze dan niet leeg?
    groetjes

    1. Cathelijne says:

      Dank je voor je reactie. In dit recept zijn ze rauw, ik ga het alternatief (gekookte bietjes) er ook nog even bij zetten. En nee, als je de ovenschaal goed afdekt bloeden ze niet leeg. Er zit ook al behoorlijk wat vocht in van de olijfolie en balsamico.

Leave a Reply to Cathelijne Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.