culinaire ontdekkingen

gezond eten met een klein budget? week 1

20121116-233607.jpg

Dit doe ik voor het eerst in mijn leven. Op een rij zetten wat we hebben gegeten. En dit zijn de uitgangspunten. Hier vind je week 2, week 3

De eerste dagen zal ik geen geld aan levensmiddelen uitgeven want we hebben op vrijdag net de bestelling van de Hofwebwinkel binnen gekregen. Maar op dinsdag doe ik altijd een nieuwe bestelling en die wordt via incasso afgeschreven. Wanneer weet ik eigenlijk niet eens.

Bij het avondeten drinken we altijd water. Bij de broodmaaltijd voor de lunch drinken we rauwe melk (de jongste en ik) en thee (Theo en de oudste) of water. Dat deden we al, dat is niet in het kader van dit experiment.

We kopen al jaren geen frisdrank meer. Behalve Flevosap (troebele appelsap) en soms diksap. Beide lengen we voor ons zelf en voor de kinderen aan met water uit de kraan of bubbelwater. Het bubbelwater maken we zelf van kraanwater met een apparaat met een CO2 gaselement. Een bubbelmaker van Soda Club. Kost dus alleen 1x per jaar een gaselement van zo’n E12 (ik weet het niet exact) en wat kraanwater. Daarnaast ook beter voor het milieu, want we hergebruiken 2 flessen. Er hoeven geen liters met vrachtwagens vervoerd te worden. En wij hoeven geen flessen van en naar de supermarkt te slepen. We drinken sap niet eens dagelijks eigenlijk.

zaterdag 10 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli en een schepje jam voor iedereen.

lunch: high tea bij verjaardag vriendin, dus we hoeven niet na te denken over de lunch.

diner: Hiervoor hoef ik ook niet te zorgen. Theo en de kinderen eten restjes. Ik heb me een paar weken geleden opgegeven om deel te nemen aan een workshop desembrood bakken bij bakker Gerard. De workshop begint om 15.30 en is om 23.30 afgelopen. Een heuse workshopmarathon voor mijn gevoel.
Het is een erg lekkere en inspirerende avond. Blog met foto’s volgt. Gerard gebruikt een speciale biologische verse gist uit Zwitserland. Het verschil met gewone gist is dat deze op tarwe groeit. Een week lang. Het is dus een bacterie die fermenteert. Eigenlijk is het zuurdesem. Bakkers die deze gist gebruiken mogen het brood als zuurdesem verkopen. Ik koop een halve kg van het gist bij Gerard. Kan ik even vooruit.

tussendoor: We krijgen allerlei heerlijke hapjes, van pompoensoep tot zalm in bladerdeeg en van allerlei kaasjes tot bitterkoekjes. Tussendoor proeven we diverse soorten brood en zelfgemaakte ingrediënten zoals amandelspijs. Het hoofdgerecht is een zelfbelegde pizza. We maken ons eigen tarwe desembrood en spelt gistbrood. Zo’n 3 kg bijelkaar. Lekker voor de komende dagen. De helft gaat de vriezer in.

zondag 11 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli en een schepje jam voor de kinderen en ik neem al een stukje van het desembrood met fenegriekkaas. Erbij een grote beker rauwe melk.

lunch: We hebben een redactievergadering van kiind.nl Iedereen neemt wat voor de lunch en voor bij de thee mee. Ik zorg voor desembrood en speltbrood van de broodbakworkshop met beleg dat ik al in huis had. En de thee.

avondeten: gebakken noodles (uit de voorraadkast) met gehakt (uit de vriezer) en paksoi (over van de boodschappen die ik vorige week bij de toko deed).

tussendoor: Sterremix thee. Veel. En bij het avondeten altijd water. De kinderen hebben ook nog banaan gegeten.

maandag 12 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli en schepje jam en voor de kinderen fruit en daarna havermoutpap.

lunch: desembrood van de broodbakworkshop, even opgepiept in de oven met beleg dat ik al in huis had.

avondeten: crema di zucca en gepofte bietjes zonder de bataat (pompoen en bietjes beide vers, van de bestelling van afgelopen vrijdag) en een stuk wilde zalm (vriezervoorraad)

tussendoor: mandarijntjes, dadels, gojibessen en 1 honingstroopwafel (over van de redactievergadering). Sterremix thee, water en rauwe melk. En oh ja een stukje melkchocolade huismerk die nog in de voorraadkast lag te wachten op me.

dinsdag 13 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli en een schepje jam. De kinderen eten havermoutpap. Ze gaan naar de gastouder en krijgen daar fruit, brood tussen de middag, nog een keer fruit en avondeten. En daarna eten ze nog eens een keer een kleine portie avondeten met ons mee.

lunch: ik maak een tosti met kaas (tip voor als je oud brood hebt) en tomatenketchup van 3 overgebleven boterhammen van gisteren. Erbij een glas rauwe melk.

avondeten: Pasta (uit de voorraadkast) met spekblokjes (lag nog in de koelkast, heb ik altijd op voorraad) en kastanjechampignons (van de bestelling van afgelopen vrijdag).

Voor ‘s avonds bij de thee maak ik na het eten nog even een tarte tatin. Met aardbeien uit de tuin die ik nog in de vriezer had liggen. En een paar cranberries die ernaast lagen in de vriezer. Nog van kerst vorig jaar. De tarte tarin kan de oven in als we de kinderen in bed stoppen. Daarna kunnen we genieten van een vers warm taartje bij de thee.

Tussendoor: een mandarijntje, sterremix thee en aangelengde appelsap.

Elke dinsdagavond doe ik een bestelling bij de Hofwebwebwinkel. Ik heb nu wat meer gelet op het eindbedrag. Ik bestel boerenkaas, aardappelen, uien, boerenkool, Chinese kool (bij 2 krijg ik 1 gratis), savooiekool, rode kool, zuurkool, paprika, soeptomaten (zijn wat vreemd van vorm soms en daarom goedkoper), appels, banaan, mandarijn, kiwi (foutje van mij, die zijn E 0,47 per stuk. Had meer banaan moeten zijn voor E 0,17 per stuk), 5 l rauwe melk, 3 l yoghurt.

Zuurkool ga ik binnenkort weer een poging wagen om zelf te maken. 2 maanden geleden heb ik het al eens geprobeerd. Van kool die bij ons om de hoek groeit. Van de Stadsboerderij. De bovenste laag bleef niet goed onder het vocht staan. Gevolg: grijze schimmel. Dan moet je alles weggooien.

woensdag 14 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli en een schepje jam. De kinderen eten havermoutpap. Ze mogen kiezen en kiezen meestal voor de pap.

lunch: We gaan in de ochtend naar het Babycafé in de stad. Ik bestel een stukje appeltaart, 2 verse jus d’orange en een glas (gratis) kraanwater. Daar hebben de kinderen en ik wel genoeg aan. Meestal bestel ik ook nog een tosti en voor mezelf sap of thee. En gaan we erna Turkse pizza eten. Tosti, extra sap en Turkse pizza laat ik nu achterwege. Ik heb vanochtend wat desemboterhammen gesmeerd om in de bus terug naar huis op te eten.

avondeten: Runder saucijzen (diepvries), rode kool (die lag verstopt onderin de groentela) en gekookte aardappelen. Het zijn de laatste aardappelen, ik heb gisteren nieuwe besteld.

tussendoor: Sinaasappel, appel, rozijntjes, water, thee van olijfblad, rauwe melk, aangelengde sap en als toetje ijs van Paul’s ijs dat ik nog in de vriezer heb liggen.

donderdag 15 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli en een schepje jam. De kinderen eten een flinke portie havermoutpap. We gaan op reis. Met de trein naar mijn ouders in Maastricht. Maar goed ook want ik heb eigenlijk deze week al te veel geld uitgegeven aan levensmiddelen.

lunch: desembrood met fenegriek boerengeitenkaas, pindakaas en smeerleverworst. Extra blokje kaas uit het vuistje voor iedereen ingepakt om het stuk kaas helemaal op te maken.

avondeten: Penne met tomatensaus goed gevuld met verse groentes en gehakt. Van m’n moeder.

tussendoor: Appelschijfjes in de trein. Stom, de laatste mandarijntjes ben ik thuis vergeten. Water, sterrenmix thee en rauwe melk. En een Aachener Print na het avondeten bij de thee. Ze hebben verder nog wat meer zoetigheid in huis. Engelse drop, droptoffee, gewone drop, marsepein, pure chocolade en chocolade gevuld met avocado. Laat dat nou zo’n beetje alles van zoetigheid zijn waar ik toevallig niet van hou.

vrijdag 16 november 2012

ontbijt: De kinderen zijn eerder wakker en worden door oma opgevangen. ik slaap uit. Zij eten een portie havermoutpap. Ik eet boterhammen.

lunch: Pannekoeken in een pannekoekenrestaurantje. Oma trakteert. Ik koop voor morgen bij de Bisschopsmolen een speltdesembrood: E3,20. Dat hakt erin. Ik betaal voor op stenen gemalen zo’n E 11,95 voor 10 kg speltmeel en 15,95 voor 10 kg speltbloem. Bij Gooody Fooods Almere. Als ik het zelf maak kost het me ongeveer E 1,40 aan meel en bloem. Daarbij nog een paar losse centen aan een schepje roggemeel, wat verse gist, water en zout.

avondeten: kabeljauwfilet met uiensaus, gekookte aardappels en komkommer-tomatensalade met feta. Toetje: volle yoghurt met honing.

tussendoor: kaki, een paar sneetjes brood (de pannekoek vulde zelfs de kinderen niet genoeg), soepstengels, komkommer, cherrytomaatjes, water, melk, Sterremix thee.

De afgelopen week

gist E 3,-
Eten gastouder E 4,-
Hofwebwinkel E 50,03
Babycafé E 7,50
speltdesembrood E 3,20
totaal E 67,73

Hm, niet binnen de E 50 gebleven deze week. Ik moet beter op mijn uitgaven bij de Hofwebwinkel letten. Al heb ik E 20 uitloop tot E 70. Alleen kan ik dan eind van de maand geen extra’s meer kopen. Lastig kiezen wanneer ik het uit ga geven. Meteen in de week en niks meer over hebben eind van de maand, of uitstellen en aan het eind uitgeven.

Dat ik nu een paar dagen bij mijn ouders logeer voelt een beetje als valsspelen. Maar het komt wel even goed uit. Vanaf morgen een nieuwe week en een nieuwe kans. Ik vrees dat ik toch maar beter (niet-biologisch) groente en fruit op de markt kan kopen. Dat zal best veel schelen denk ik.

You may also like...

5 Comments

  1. Prachtige lijst. En je kan met een beetje creativiteit, zoals je ziet, een hoop leuke dingen maken.

  2. Klinkt als een lekkere week. Leuk om te lezen wat jullie allemaal eten en maken. Ik doe weer veel ideeën op.

    Liefs MamaNatuurlijk

    1. Cathelijne says:

      Dank je voor je reactie. Ik vind het leuk om te lezen dat ons weekmenu al inspirerend werkt.

  3. Marieke says:

    Leuk om te lezen weer…zoals anderen ook zeggen; je hebt wel veel op voorraad dat scheelt natuurlijk wel. Ben benieuwd kijk je nu ook naar aanbiedingen? Of naar prijs tov voedingswaarde? In de winter vind ik eten altijd goedkoper. Stampotten zijn niet zo duur. Wortels* , boerenkool* en zuurkool* voor 1 a 2 euro heb je groenten in huis. Aardappels* en spekjes* erbij en voila een maaltijd. Pompoenen* zijn vaak in de aanbieding nu. En ik kijk zelf ook altijd op de datum/kortingsstickers. Zojuist een makreel*,zalmfilet* en worst* met 25% korting gekocht omdat het tot 19/11 houdbaar was. En bij de AH lagen de peren* met 35% korting. Wij eten ook veel kiemgroenten*. Ivm verhouding prijs>voedingswaarde , voor 1 euro heb je een bakje alfafa* (of andere kiemgroenten) zit boordevol vitaminen en mineralen.
    *alles biologisch

    1. Cathelijne says:

      Dank je voor de tips. Ik kijk nog niet naar aanbiedingen. En eigenlijk ook niet naar prijs t.o.v. voedingswaarde. Ik let wel erop dat ik zoveel mogelijk seizoensgroentes en -fruit koop. Maar dat deed ik voorheen ook al. Ik kom niet zo veel meer in supermarkten sinds we biologisch bij de streekboer bestellen en naar de boerenmarkt gaan.
      Goed idee van de kiemgroenten. Die koop ik ook wel eens. Ik heb ergens nog een paar zakjes met zaadjes liggen. Ik ga ze weer eens zelf telen. Dank je voor de tip!

Leave a Reply to Cathelijne Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.