culinaire ontdekkingen

gezond eten met een klein budget? week 3

20121201-231355.jpg

Dit is de derde week van onze uitdaging om met een beperkt budget zo gezond mogelijk te eten. Hier staan de uitgangspunten. En het verslag van de eerste week en de tweede week.

zaterdag 24 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli

Vandaag leid ik een kookworkshop met pompoen. De gemaakte gerechten eten we op als lunch. Tussendoor eten we pompoenpannenkoekjes.

lunch: pompoenworkshop voor mij en speltpannenkoekjes voor de rest.

avondeten: restjes van de kookworkshop: soep, tajine (2 puntpaprika’s erbij gebakken) en pompoenbrood

tussendoor: mandarijn, appel, thee en water

zondag 25 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli

lunch: desembrood uit de vriezer, die ik ingevroren had na de broodbakworkshop van bakker Gerard, vorige week.

avondeten: We eten bij een kennis. Ik neem eten mee. Ragù en pasta uit de vriezer. Erbij heeft ze zelf appelmoes gemaakt.

tussendoor: speculaaskoekje bij de thee, diksap, water, mandarijn, granaatappel.

maandag 26 november 2012

ontbijt: havermoutpap voor de kinderen en yoghurt met muesli voor mij en Theo.

lunch: Ik heb een speltbrood uit de vriezer gehaald, die had ik nog over van de kookworkshop bij bakker Gerard.

avondeten: Chinese kool met nasi goreng. Het is veel kool en ik heb wat extra rijst erdoor gedaan. Zo hebben we voor 2 dagen genoeg.

tussendoor: appels, mandarijn, melk, yoghurt, water, thee, gedroogde gojibessen en rozijntjes.

dinsdag 27 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli voor ons allemaal

lunch: de kinderen zijn bij de gastouder en eten daar brood. Ik maak tosti van het speltbrood dat ik gisteren uit de vriezer haalde. En een boterham met smeerleverworst.

‘s Middags staat Paul van Paul’s IJs aan de deur. Hij gaat dit weekend naar Italië om mee te doen aan de Coppo d’Oro, een internationale wedstrijd voor ijsmakers. Dit jaar is de opdracht om het beste aardbeienijs te maken. Paul heeft 10 variaties aardbeienijs gemaakt. En ik ben een van de uitverkorenen die mag testen welke variant hij mee moet nemen naar Italië. Mjam!

avondeten: Ik bak de nasi goreng van gisteren op. Dat is lekker gemakkelijk. Theo eet op z’n werk het restje boerenkool uit de vriezer (van afgelopen donderdag).

Als de kinderen in bed liggen gaan wij ijs testen voor Paul. Dat is nog niet eens zo gemakkelijk. Nadat we ons oordeel gemaild hebben, blijkt dat onze favoriet ook zijn favoriet is. Op nr. 2 hebben we de variant die gemaakt is met aardbeien van Jan Robben. Nou weet ik eigenlijk niet welke aardbeien hij voor de beste heeft gebruikt.
Er waren 2 smaken die niet zo sterk aardbei waren. We vonden dat het wat framboosachtig of bosvruchtenachtig was. Blijkt dat hij daar een percentage frambozen doorheen gedaan had. Eentje sprong eruit. Die smaakte naar kauwgumballen en parfum. Heel vies. Dat was gemaakt van bosaardbeien van een heel duur Frans diepvries-merk. Duur hoeft dus niet altijd goed te zijn.

tussendoor: appel, melk, water, thee en rauwe melk.

Bij de Hofweb bestel ik rauwe melk, yoghurt, eieren, aardappels, veldsla, varkenssaucijzen en een soepkip: E 18,81
De minimale bestelhoeveelheid is E 25. Omdat ik voor anderen ook wat rauwe melk, yoghurt en een soepkip bestel kom ik daar wel aan zonder dat ik zelf zoveel moet bestellen.

woensdag 28 november 2012

ontbijt: yoghurt met muesli voor ons allemaal

We gaan naar het babycafé in de stad en nemen een stuk appeltaart en jus d’orange. Ik realiseer me nu eigenlijk pas dat P volgens diverse budgetvoorbeelden uit een ander potje komt. Vandaar dat ik het niet vermeld aan het eind van de week.

lunch: speltbrood met roomboter en appelstroop, pindakaas, boerenkaas of appelstroop en kaas.

avondeten: wortel-sinaasappelsoep en pasta met veel knoflook en rauwe tomatensaus.

tussendoor: gojibessen, rozijntjes, appeltaart bij het babycafé, appels, water.

donderdag 29 november 2012

ontbijt: havermoutpap voor de kinderen en yoghurt met muesli voor mij en Theo.

We gaan inkopen doen op de gewone weekmarkt. Wauw, voor E 16,20 heb ik een bakfiets vol groente en fruit. Het meeste fruit weegt ruim 1,5 kg en kost E 2,50 per zak. Ik heb appels, peren, bananen, mandarijntjes, kaki, kiwi, sla, bleekselderij, bloemkool, paprika en champignons.

lunch: De kinderen zitten al half vol met de olijven en de stukjes brood die ze bij de Marokkaanse kraam krijgen. Ze eten nog wat visfrietjes bij de viswinkel. Ik neem een broodje makreelpaté.

avondeten: Ik ga met de kinderen naar een knutselmiddag in de boshutten in Castricum. Daarna gaan we uiteten bij Restaurant Natuurlijk in Egmond. Uit een ander budgetpotje.

tussendoor: Mandarijnen, olijven (gratis gekregen bij de Marokkaanse kraam op de markt), pepernoten, appel, thee, warme chocomel en sap.

‘s Avonds maak ik het deeg voor een tarwe-speltbrood. 250 g tarwemeel, 100 g speltmeel, 100 g speltbloem, 50 g roggemeel, 300 ml water, 20 g verse gist.

vrijdag 30 november 2012

ontbijt: havermoutpap voor de kinderen en yoghurt met muesli voor mij en Theo.

lunch: brood

We doen gaan naar de Deen om de hoek voor kattengrit, havermout en speciale bestelling van mijn dochter: vis.

avondeten: Vooraf: een restje wortelsinaasappelsoep. Daarna fusilli met verse zalm, ui, knoflook, tomaat, tomatenpuree en oregano. Toetje: yoghurt met rauwe honing. We hebben nog een beetje honing over van de grote pot die we op vakantie in Frankrijk kochten.

tussendoor: mandarijn, appel, dadels, water, melk, thee.

De afgelopen week

Eten gastouder E 4,-
Hofwebwinkel E 18,81
Viswinkel E 4,60
Markt E 16,20
Olijven E 2,40
Deen 3x havermout en wilde zalm uit de vriezer (voor 2x) E 5,83
totaal E 51,84

Het gaat best aardig vind ik. Wat ik wel mis, is dat ik geen geld meer over had om op de markt ook nog wat noten en gedroogd fruit te kopen.
Ik ben er niet meer aan toe gekomen om kiloprijzen van de markt te vergelijken met de Hofweb. Feit is wel dat het hoe dan ook goedkoper is om fruit en groentes op de markt te kopen. Verschil is dat het niet biologisch is. Maar het is wel vers, het meeste van Hollandse bodem. En ik had een bakfiets vol.

You may also like...

8 Comments

 1. Renske says:

  Ik lees dit nu pas, maar vind t super! Ik ben nu ook even aan het beraden hoe ik biologisch kan eten, maar ook op de centjes kan letten. Een vraag: hoe kom je aan rauwe melk? Dat zou ik ook graag aan mijn kinderen geven nml. Groetje Renske

  1. Cathelijne says:

   Rauwe melk bestel ik bij http://www.hofwebwinkel.nl
   Er zijn in Nederland diverse boeren waar je rechtstreeks of via een melktap rauwe melk kunt halen. Hier vind je een lijstje met meer adressen: http://www.news4all.org/verkoop-melk#n1

 2. Judith says:

  Wat leuk om dit te lezen! En erg inspirerend!!! Thnx voor het delen :)

  1. Cathelijne says:

   Hoi Judith,

   Dank je, wat fijn om te lezen!

 3. Lieke van Wermeskerken says:

  Erg leuke logjes, je budgetlogjes. Bedankt voor de inspiratie!

  groetjes Lieke

  1. Cathelijne says:

   Hoi Lieke,

   Dank je. Ik vind het erg leuk om te lezen dat het inspireert!

   groetjes, Cathelijne

 4. Noor says:

  Het gaat je steeds beter af :)
  Maar de krenten zijn uit de pap, dat zie ik ook.

  Succes komende week!

  groetjes

  1. Cathelijne says:

   Dank je, ja jammer van die krenten. Al had ik dat ook wel een beetje verwacht. Maar dan vooral in de vorm van luxe kaasjes, peppadews en biologische vleeswaren. Niet het gedroogd fruit. Wat ook voor de kinderen snoep is.
   Eens zien wat ik komende week hieraan kan doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.