Cathelijne van den Bercken

gezond eten met een klein budget? week 4

Dit is de vierde en de laatste week van onze uitdaging om met een beperkt budget zo gezond mogelijk te eten. Ik merk dat het tijd kost om om te schakelen naar kijken wat precies de wekelijkse uitgaven zijn. Na vier weken heb ik het wel redelijk in de vingers en kan ik voor mezelf wel een conclusie trekken. Die conclusie en ideëen op een rij, komen in een apart blog later deze week.
Hier staan de uitgangspunten. En het verslag van de eerste week, de tweede week en de derde week.

zaterdag 1 december 2012

ontbijt: Boterhammen voor iedereen. Ik neem er nog een paar mee in de trein samen met een fles water en mandarijn.

Ik vertrek met de trein naar Deventer. Twee nachten ga ik heerlijk solo weg. Even niet regelen, plannen, zorgen en organiseren. Ik logeer in Bed & Breakfast ‘t Cocon. Een ruim authentiek appartement midden in het oude centrum.
Mijn gerechten hier doen niet mee in het budget. Ik ga wel bijhouden wat de rest van het gezin eet als ik weg ben.

lunch: Er staat voor mij in de koelkast van de B&B een lekkere gemengde salade klaar. En ik had al wat boterhammen in de trein op. Thuis eten ze het vruchtenbrood.

avondeten: Ik ga Portugees uiteten bij Chez Antoinette. Er is een à la carte restaurant en een bodega voor kleine gerechtjes. Ik ga voor de bodega. Heerlijke tapas en een fijne plek om ongestoord in m’n eentje te zitten en mensen te kijken.
Theo en de kinderen eten varkenssaucijzen met gebakken aardappeltjes en veldsla.

tussendoor: Mandarijn, appel, banaan, thee, melk, water.

zondag 2 december 2012

ontbijt: Voor mij staat het ontbijt klaar in de koelkast. Heerlijk, een Bed & Breakfast waar ik niet op een bepaald tijdstip hoef te komen opdraven voor ontbijt. Afbakbroodjes met kaas en eentje met jam. Erbij jus d’orange en thee. Thuis eten ze havermoutpap.

Theo gaat met de kinderen op bezoek bij familie. Daar eten ze voor de lunch pannenkoeken en als avondeten boerenkool uit hun eigen moestuin met braadworst.

lunch: Ik heb erg laat ontbeten en neem als late lunch een pot thee met een heerlijke zelfgemaakte perentaart bij A Taste Of Honey. Een eetcafé met ontzettend lieve mensen in de bediening en een heerlijk sfeervol rommelig retro-interieur.

avondeten: Ik ga uiteten bij Thais restaurant Le Thai Cuisine. Heerlijke Thaise gerechten, met de authentieke smaak zoals ik het ook in Thailand gegeten heb. Ik wil graag verschillende dingen proeven, maar dat kan eigenlijk alleen als je met meerdere personen bent. Op mijn verzoek heeft de kok speciaal voor mij twee kleine hoofdgerechtjes gemaakt.

tussendoor: Thee, pepernoten (die voor me klaar stonden in de B&B), water, mandarijn.

maandag 3 december 2012

ontbijt: De andere helft van wat er gisteren al als ontbijt voor me klaarstond. Thuis eten ze yoghurt met muesli en fruit.

lunch: De kinderen eten bij de gastouder. Ik koop in Deventer een broodje kaas voor onderweg.

avondeten: Ik haal de kinderen in de middag al op bij de gastouder dus daar eten ze geen avondeten.

tussendoor: appel, water, thee.

Ik zet het deeg voor een spelt-tarwebrood klaar zodat het de hele nacht kan rijzen.

dinsdag 4 december 2012

ontbijt: Voor de kinderen havermoutpap. Theo en ik nemen yoghurt met muesli.

lunch: Brood met twee gebakken eieren.

avondeten: De kinderen eten bij de gastouder boerenkool met speklapjes, wat eerder dan dat we normaal gesproken eten. Daarna gaan we op kraamvisite. Het is vlak voor etenstijd, eigenlijk helemaal geen handige tijd om af te spreken. Het gezin dat we bezoeken gaat daarna bij een familielid eten. Wij gaan patat met een kroket eten bij de lokale friettent.

tussendoor: appel, rauwe melk, water.

Ik bestel melk, yoghurt, aardpeer, aardappelen en mandarijnen bij de Hofwebwinkel. Erbij krijg ik gratis een kilo appels. Op aardappelen en mandarijnen worden er erg veel bestrijdingsmiddelen (op aardappelen ook kiemremmers) gebruikt. Ik wil deze het liefst biologisch blijven kopen. Paprika ook, maar die ben ik vergeten te bestellen. Als ze Hollandse hebben, dan koop ik ze op de markt. Aardpeer is heel goedkoop nu.

woensdag 5 december 2012

ontbijt: Voor de kinderen havermoutpap. Theo en ik nemen yoghurt met muesli.

lunch: Brood. Halverwege de middag nog een tosti voor ons allemaal.

avondeten: Vooraf veldsla en kropsla gemengd. Met een dressing van ketjap en een soort van aïoli. Gratis gekregen vorige week bij de Marokkaanse kar op de markt. Niet geweldig hoor. Het is gewoon mayonaise met veel suiker erin en daar wat verse knoflook doorheen. Ik ga ‘m zelf niet kopen.
Daarna pannenkoeken met appelstroop, zelfgemaakte rozenbotteljam, rauwe honing of poedersuiker.

tussendoor: Mandarijn, kiwi, appel, warme chocomel met honing, rauwe melk, thee, water.

Mijn schoonmoeder neemt een lekker stuk Hollandse geitenkaas met fenegriek voor ons mee.

donderdag 6 december 2012

ontbijt: Voor de kinderen havermoutpap. Theo en ik nemen yoghurt met muesli.

lunch: Koude pannenkoeken van gisteren en er was ook nog wat beslag over dus ik bak een paar verse erbij.

Ik ga met de kinderen en de bakfiets naar de markt (appels, kiwi, tomaat, paprika, courgette, ui), naar de Turkse supermarkt (rozijnen, olijven, kikkererwten, noten, merguez) en naar de toko (eiernoedels, ongebakken kroepoek). Op de markt koop ik minder dan vorige week want vorige week heb ik eigenlijk te veel gekocht. Ik heb nog best wat over dat ik nog moet opmaken.

avondeten: Kikkererwten met merguez uit de slowcooker en erbij kropsla met tomaat en olijven.

tussendoor: Kiwi, appel, kaki, mandarijn, paprika (tijdens het koken gaat er zo een hele doorheen).

‘s Avonds zet ik deeg klaar voor een tarwe-speltbrood.

vrijdag 7 december 2012

ontbijt: Yoghurt met muesli voor ons allemaal

lunch: Vers brood.

Tussendoor bak ik smeerpropjes uit het boek ‘De smaak van verlangen’. Al klinkt het misschien niet zo, ik vind het het lekkerste gerecht uit het boek. Gebakken banaan in een deegkorstje, geserveerde met geraspte kaas.

avondeten: Gebakken krieltjes met uitgebakken spekjes, gekookte worteltjes en savooiekool, romig gestoofd in volle melk.

tussendoor: Peer (van vorige week, die zijn nu lekker rijp), banaan, kiwi, mandarijn, thee, rauwe melk, water.

De afgelopen week

Hofwebwinkel: E 16,20
Deen: E 7,60
markt tropische groente: aubergine en bakbanaan E 3,40
markt groente en fruit: E 10,15
Turkse supermarkt: E 12,38
toko: E 5,-
Lidl toiletpapier: E 2,99
totaal: E 54,73

De laatste tijd lette ik er wel op dat ik bij de Hofwebwinkel elke week op max. E 50 ongeveer zat. Maar wat we er daarna nog naast kochten bij de supermarkt of boerenmarkt weet ik niet en hield ik niet bij. En als ik bij de Hofweb en op de boerenmarkt wat vlees op voorraad koop met een soepkip, stoofvlees, gehakt en braadworst ben ik zo’n E 20 kwijt. Wat eigenlijk wel meevalt vind ik. De kiloprijzen zijn lager dan voor het biologische vlees bij de supermarkt. Een hele biologische soepkip kost E 6,95. Daar hebben we een paar liter soep van en vlees voor 3 maaltijden. Biologisch rundergehakt zit op E 7,50 per kg.

Op vlees wil ik niet de concessie doen dat ik overschakel van biologisch (dynamisch) lokaal en grasgevoerd naar bio-industrievlees dat vaak van ver komt. De concessie die ik wel wil doen om minder geld uit te geven is wat minder vaak vlees eten en wat kleinere porties. En dat deden we eigenlijk al voor deze uitdaging. Als we stoofvlees hebben is dat vaak voor twee maaltijden. Met wat extra groentes erbij of een soep vooraf hoef je niet zoveel vlees te eten en is er voor een derde maaltijd ook nog vlees over. Regelmatig kippenbouillon eten vind ik ook een goeie vleesvervanger.

Noten, zaden en gedroogd fruit ga ik niet meer op de boerenmarkt kopen. Ik was elke keer zo E20,- kwijt voor een paar zakjes. Op de gewone markt staat ook een kraam. Dat is dan niet biologisch, maar de noten zijn daar veel goedkoper. Of bij de Turkse winkel. Daar hebben ze ook veel keuze.

Ik ben het zo gewend om niet op te hoeven letten. Voordat ik aan deze uitdaging begon, gaf ik de ene week meer uit, de andere week minder.
Als ik naar de (delicatessen)groothandel ga dan koop ik gemiddeld al gauw voor E 150,- houdbare voorraaddingen als pasta, azijn, olie, kruiden etc. en ook vers fruit en groente. Daar doen we dan ik weet niet hoe lang mee. Diezelfde week (of weken?) hoef ik dan nog nauwelijks dingen bij te kopen. Dus de uitgaven zijn per week heel erg verschillend.

2 Responses to gezond eten met een klein budget? week 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be