recepten

gözleme met honing

Gözleme zijn Turkse pannenkoekjes. Traditioneel worden ze gevuld met een hartige vulling van spinazie met feta of lente-ui met feta. Deze versie is een zoete met honing. De Turkse gözleme lijken erg op de Marokkaanse malwi. Pannenkoekjes die in Marokko traditioneel als ontbijt worden gegeten.
Deze gözleme zijn pannenkoekjes die uit laagjes bestaan, een beetje zoals bladerdeeg. Maar dan lijkt het meer op een pannenkoek. De gözleme is genoemd naar de ronde oogvormpjes die tijdens het bakken ontstaan. Göz betekent oog.

500 gram bloem
300 ml lauw water
7 gram gedroogde gist
2 theel. grijs zeezout
olijfolie

Los het gist op in het water. Meng het zout door de bloem.
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk er het gistwater in. Meng de bloem met het water tot een soepel deeg. Kneed het deeg 5 minuten. Laat het deeg in de kom onder een vochtige theedoek een half uur rusten bij kamertemperatuur.

Kneed het deeg nog even door en leg het op een met bloem bestrooid werkvlak. Verdeel het deeg in 12 stukken. Maak van elk stuk een bolletje. De bolletjes die je nog niet gebruikt kun je het beste afdekken met de vochtige theedoek om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Rol een bolletje uit tot een hele dunne ronde koek. Besmeer de bovenkant met olijfolie. Vouw de koek een keer dubbel en besmeer de bovenste helft weer met olijfolie. Vouw de koek nog een keer dubbel zodat je een kwart overhoudt en rol deze weer heel dun uit tot een hele dunne ronde koek. Draai de koek tijdens het uitrollen zodat het weer een cirkel wordt. Als het niet een perfecte ronde cirkel wordt is dat ook niet erg. Hij wordt toch in stukken gesneden straks.

Vet een koekenpan in met olijfolie en bak de eerste gözleme een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Smeer de bovenkant in met wat honing, klap de gözleme dubbel en smeer de nieuwe bovenkant ook in met honing. Klap deze dubbel zodat je een kwart overhoudt en smeer hier ook nog een beetje honing op. Haal de gözleme uit de pan en snij ‘m in grove stukken. Serveer direct. Met een vork. Want het plakt lekker allemaal.

You may also like...

2 Comments

  1. Mir says:

    Ha,… Weet je wat mij nu niet lukte!?
    Het twee keer opgevouwen ronde pannenkoekje weer uitgerold krijgen tot een rondje :)

    1. Cathelijne says:

      Het is inderdaad lastig om een perfect rondje te krijgen. Is niet erg, want hij wordt na het bakken toch weer in stukken gesneden. Dank je voor de tip, ik heb wat tekst toegevoegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.