recepten

hangop

Hangop is uitgelekte yoghurt. De yoghurt krijgt daar het uitlekken een stevige en romige structuur. Hoe langer de yoghurt uitlekt, hoe dikker de hangop wordt. Hangop is erg geschikt om als basis voor een sausje te gebruiken of om te mengen met zelfgemaakte jam voor een lekker toetje. In Turkije wordt hangop vaak geserveerd bij de warme maaltijd. Het helpt het verteringsproces.
Gerechten met hangop zijn bijvoorbeeld Yoğurtlu Patlıcan en Haydari. Je kunt hangop ook gebruiken om Indiase raita te maken. Lekker fris en verzachtend bij een hete curry. Maak raita bijvoorbeeld met verse koriander, knoflook en tomaat of met gemalen komijn, knoflook en komkommer. Ook voor het Griekse tzatziki is het een heerlijke basis. Rasp een komkommer, bestrooi met 2 theel. zout, roer goed door elkaar en laat het overtollige vocht er in minimaal 1 uur uitlekken. Meng de komkommerrasp met een halve liter hangop, 2 eetl. olijfolie, 3 fijngesneden teentjes knoflook, een eetl. citroensap en 1 eetl. fijngehakte verse munt.
Als je raita of tzatziki de gelegenheid geeft om een paar uur of een dag in de koelkast te staan, trekken de verschillende smaken er nog beter in.

Het maken van hangop is erg eenvoudig. Leg een stukje kaasdoek of een stevig stuk keukenpapier in een zeef. Hang de zeef boven een kom. Schenk de yoghurt op de doek. Laat de yoghurt minimaal 4 uur uitlekken. Schep de yoghurt van de doek in een kom om verder te verwerken. Het vocht dat onderin de kom is ontstaan, is de wei. Erg gezond en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een gefermenteerd drankje van te maken. Daar heb ik nog geen recept van maar ik ga het binnenkort eens uitproberen. Je kunt het ook gebruiken om knoflook in te maken met behulp van fermenteren. Of doe het door je zelfgemaakte bouillon.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.