recepten

hartige mosterd-kaas mini-muffins

Een lekker en gezonder alternatief voor zoete muffins. Ook leuk als uitdeelpresentje. En als je de ingrediënten in huis hebt zijn ze heel snel klaar. Ook handig voor als je onverwacht bezoek krijgt. Het is een variatie op een recept van Nigella Lawson. Halverwege haalt ze de muffins uit de oven en doet ze er nog eens kaas en Worcestershire sauce op. Ik ben een beetje lui en heb dat achterwege gelaten. Daarnaast heb ik mosterdpoeder vervangen door mosterd uit pot, die wat gemakkelijker te verkrijgen is.
Het roggemeel geeft een heerlijke smaak aan de muffins. Maar als je geen roggemeel hebt kun je het ook vervangen door tarwemeel of of tarwebloem.

voor ongeveer 35 mini-muffins:
225 g zelfrijzend bakmeel
50 g roggemeel 
1 theel. bakpoeder
1/2 theel. dubbelkoolzure soda
1 theel. zout
125 g + 25 g oude kaas, geraspt 
2 eetl. grove mosterd (een beetje milde mosterd)
6 eetl. olijfolie

150 g yoghurt
1,25 dl volle melk
1 ei
2 eetl. Worcestershire sauce
een handvol pompoenpitten
bakblik voor mini-muffins met papieren bakvormpjes

Verwarm de oven voor op 200˚C. Meng het zelfrijzend bakmeel met het roggemeel, bakpoeder, dubbel koolzure soda, zout en 125 g geraspte kaas met een vork in een grote kom. Hou 25 g geraspte kaas achter voor de garnering.

Kluts  in een grote maatbeker de rest van de ingrediënten (mosterd, olijfolie, yoghurt, melk, ei en Worcestershire sauce). Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer alles kort door elkaar met je vork. Laat het beslag gerust lekker klonterig.

Doe het beslag met een theelepel in de vormpjes die je in het bakblik hebt klaargezet. Strooi er wat kaas op en leg op elke muffin een paar pompoenpitten.

Bak de muffins 15 minuten. Laat de muffins op de bakplaat iets afkoelen. Het lekkerst zijn ze warm, maar ze zijn ook heerlijk om mee te nemen voor een picknick of voor onderweg.

Als je er gewone formaat muffins van wilt maken, bak ze dan 20-25 min.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.