recepten

Haydari


De allerlekkerste Turkse hangop koop je in Turkije op de markt. Huisgemaakt door de marktkoopman of marktkoopvrouw. Deze hangop is zo dik en romig dat-ie in de vorm blijft staan waarin je ‘m geschept hebt. Alsof het dikgeklopte slagroom is.
Een bekende Turkse hangopsaus, die altijd in een Turks restaurant met authentieke gerechten op de kaart staat, is haydari: yoğurtlu sarımsak nane (hangop met knoflook en munt). Heerlijk bij gegrilde gerechten van de barbecue, bij een kikkererwtenstoofschotel of gewoon met brood. In Turkije wordt voor haydari meestal gedroogde munt gebruikt. Tenzij je zelf munt droogt en redelijk snel na het drogen gebruikt, heeft de in Nederland verkrijgbare gedroogde munt vaak een matige smaak. In tegenstelling tot de gedroogde munt die ik in Turkije proef, die heerlijk sterk en fris van smaak is. Dus neem lekker wat verse munt. Overigens niet verwarren met pepermuntblad.

300 g hangop
de blaadjes van 2 takjes verse munt, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngesneden

Roer de ingrediënten door elkaar. Het lekkerst is het als de haydari een paar uur in de koelkast gestaan heeft zodat de smaken goed kunnen mengen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.