recepten

Imam Bayildi – gevulde aubergines in olijfolie

Ter voorbereiding op onze vakantie naar Turkije, ben ik in het boek ‘De keuken van het Midden-Oosten’ van Ghillie Bașan gedoken. En ik kwam dit heerlijke stoofgerecht tegen. De ingrediënten zijn eenvoudig in Nederland te verkrijgen en ik heb voor het gemak dit gerecht in de oven bereid in plaats van in een pan. In het originele recept wordt er suiker over de tomaten gestrooid. Dat heb ik achterwege gelaten.

 

voor 4 personen
1 ui, in dunne plakken
3 tomaten, in blokjes gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
een bosje verse platte peterselie, fijngehakt
een bosje verse dille, fijngehakt
1 theel. zout
2 lange aubergines, 4 smalle stroken in de lengte eraf geschild
1,5 dl olijfolie
0,5 dl water
1 citroen, in partjes gesneden

Verwarm de oven voor op 180˚C. Week de aubergines 5 minuten in zout water. Meng ondertussen in een kom de ui, tomaten, knoflook en verse kruiden met het zout en een beetje van de olijfolie.

Verhit in een koekenpan zoveel olie dat de bodem net bedekt is. Dep de aubergines droog en leg ze in de pan om ze snel aan alle kanten zacht te bakken. De binnenkant moet nog rauw zijn. Leg de aubergines op een plank, snijd voorzichtig in de lengte open en snij een holte uit voor de vulling.

Stop het ui-tomatenmengsel in de holling en zet de aubergines naast elkaar in een ovenschaal. Als je nog ui-tomatenmengsel over hebt kun je dat verder over de aubergines verdelen.

Meng de rest van de olijfolie met het water en giet het mengsel voorzichtig over de gevulde aubergines. Dek de ovenschaal af met een deksel of een dubbele laag aluminiumfolie. Laat de aubergines 1 uur in de oven stoven en bedruip ze af en toe met het water-oliemengsel tot ze zacht zijn. Als op de bodem van de ovenschaal alleen nog olijfolie over is zijn ze klaar.

Laat de aubergines afkoelen en serveer ze koud met een beetje olijfolie erover en partjes citroen erbij om uit te knijpen. Lekker met Turks platbrood.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.