recepten

kerstkoekjes

Zandkoekjes, op smaak gebracht met speculaaskruiden, gember en sinaasappel voor de kerstsmaak. Voor dit recept heb ik ongeraffineerd oerzoet gebruikt in plaats van geraffineerde witte suiker. Al kun je die er ook voor gebruiken. De mooie bruine puntjes in de koekjes zijn het oerzoet.

1 ei
200 g bloem + extra om te bestuiven
100 g oersuiker of palmsuiker (of witte basterdsuiker)
1 theel. speculaaskruiden
1 theel. gemberpoeder
rasp van 1 sinaasappel
150 g koude roomboter

Van het ei gebruik je alleen de dooier. Splits het ei. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine of met een koele hand, tot het deeg een korrelige structuur heeft zoals nat strandzand. Kneed de deegkruimels kort met een koele hand tot een samenhangend deeg. Kort is belangrijk, anders wordt het deeg taai.

Maak het deeg tot een bal en leg het in plastic folie in de koelkast. Laat het 30 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg gelijkmatig uit met een deegroller op een met bloem bestoven keukenblad tot dat het ongeveer 4 mm dik is.

Steek met koekuitsteekvormpjes koekjes uit. De deegrestjes kun je weer tot een bal kneden en uitrollen om opnieuw koekjes uit te steken.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. De koekjes worden in de oven nog iets groter. Leg de koekjes met wat tussenruimte op de bakplaat.

Bak de koekjes in het midden van de oven in 15 min. lichtbruin en gaar. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Neem ze dan met een paletmes van de bakplaat en laat ze verder op een rooster afkoelen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.